30 september 2024

Tähelepanekud

Jagan siia paari huvitavat tähelepanekut, mis võivad anda mõningast aimu, mis maailm see selline on, kuidas see toimib ja kuidas on seda võimalik muuta. 

Mõni aeg tagasi sai käidud Adamson-Ericu muuseumis ja seal ma nägin teiste tööde kõrval korraga sellist pilti.


Polegi nagu midagi imelikku, aga siin on Adamson teinud endast autoportree ja seda EW ajal. Ma väidan, et tollel ajal ei olnud mehel kõrvarõngas kõrvas kuigi kombekohane. Mulle võib vastu vaielda, ja neid vaidlejaid leiab alati, sest paljud inimesed kaitsevad süsteemi, milles nad elavad. Olgu sellega kuidas on ja me võimegi ühe suure küsimärgi õhku riputada ja mõelda, et juu see võiski nii olla, kuni ma nägin järgmist pilti. Otsisin infot Shakespeare kohta ja selle tulemusena sattusin külastama ka Wikipediat ja mis ma sealt nägin?


Shakespearil on ka kõrvarõngas kõrvas. See pole enam juhus ja nüüd väidan juba 99% tõenäosusega, et maailm, milles me elame, selle taust (ajalugu) muutub pidevalt. 400 aastat tagasi ei saanud selle ajaloo järgi, mida mina koolis õppisin, mitte midagi taolist olla. Nad olid sel ajal süvausklikud, neil oli oma moraal ja eetika, mida ei tuldud mõttessegi rikkuda. Taolise aksessuaari kandmise eest oleks võinud võllas lõpetada või vähemalt vangitornis.

Mandela efekt ja muud sarnased ilmingud, kus maailma ajaloo taust muutub ühekorraga kõigis filmides, raamatutes, artiklites jne, toimetab siin tegelikult väga lihtsa seaduspära alusel. Ma olen kunagi ka sellest kirjutanud, kuid siis arvasin, et on mingi koht või seadeldis vms mulle tundmatut, kuhu sisestakase info ja näiteks sisestav leiutis, loodusseadus või mõni muu nähtus, hakkab tööle või vastupidi- enam ei tööta. Tänapäeval on kõige suurem relv massimeedia. Televiisor vast järjest vähem, pigem rohkem juba sotsiaalmeedia, aga vahet pole. Asi toimetab nimelt nii - läbi meedia muudetakse, muditakse, suunatakse inimesi, kuhu vaja. Ja nüüd hakkab tööle inimeste kollektiivteadvus, mis ongi kogu selle maailma enamuste nähtuste aluseks. Näiteks, massimeedia on vähemalt kümme aastat ühte kindlat suunda propageerinud ja normaalseks pidama hakanud ja seda on korrutatud söögi alla ja peale. Tabu muutus normaalsuseks enamike inimeste meeles ja vastavalt muutus ka kogu ajalooline taust.

Toon järgmise näite, kuidas ühisväli toimetab. Antud lugu on Mart Metsala räägitud ühes raadiosaates. Eesti läks Pätsi ja tolleagse juhtkonna otsuste tõttu Nõukogude Liidu koosseisu. Prohvet Karl Reits käis Pätsi hoiatamas, et see kõik juhtub, kui Pätsi mõtted ei pöördu ja riik Jumalale ei lähene. Päts käskis teenijal Reitsi kõht täis sööta ja tema juurest minema saata, kuna ta arvas, et Reits nälja tõttu nii segast juttu ajab. Reits ei jätnud jonni ja läks sama juttu Laidonerile rääkima. See olevat Reitsi kartsa lasknud pista. Kuna Päts ei kutsunud rahvast ennast muutma, siis läkski kõik nii nagu läks.


Karl Reits

Soomega oli kõik vastupidi. Soome president nägi, et asi on halb ja ta korraldas üleriigilise ühispalvuse, ja Soome sai armu. Neil õnnestus kõik, nii et sõjaliselt võimas NL ei saanud Soomest jagu ja lõpuks loobus. Näiteks ehitasid Soomlased vale Helsingi tõelisest Helsingist veidike eemale sarnaste skääride vahele ja valgustasid selle. Õige Helsingi pimendati ja vaenlane lasi kogu oma pommikoorma vastu vale Helsingit jne. Kuidas on see võimalik? Vot just nii ongi. Rahva ühismõtted lõid olukorra, kus nende tahe, soovid ja ettekujutused olid võimsamad, kui vaenlase omad ja asjad juhtusid soomlaste kasuks.

Ma võiksin siia tuua veel üüratu palju näiteid, kuidas maailma taust ennast muudab (Bondi filmist tuntud tegelane - Lõuad, kelle pruudi suust on hambaklambrid kadunud, Rooma number IV teema, dollari sümbolil S oli varemalt kaks kriipsu, nüüd on üks, Põhja-Nabal oli maa, Gröönimaa oli roheline jne). Võib ju küsida, et miks näiliselt sellised tobedad asjad (Rooma IV) muutuvad? Lühike vastus on, et taustas muutuvad ka väikesed ja tobedad asjad, lisaks suurtele. Nüüd muidugi tekib küsimus, mis on need suured asjad? Vastus on - mõni teatud ajaloo periood on muutunud kardinaalselt erinevaks sellest, mida me teadsime seda ennemat olevat ja nendest anomaaliatest kubiseb terve see blogi. Või vaadake kasvõi Simpsonite multikate ennustusi, mis paljuski on täppi läinud. Tegelikult on asi palju lihtsam. Mitte multikates olev info ei ole tulevikus toimunud sündmustega täppi läinud, vaid Simpsonite multikate taust on muutunud. Massimeedia räägib ööd ja päevad, mis on hea ja mis halb ning paljud inimesed võtavad selle info omaks ja vastavalt sellele muutub ka multikate sisu. Kuna Simpsonite multikad on maailmakuulsad ja sellest räägitakse palju, siis toimuvad just muutused nende multikate sisus ja paljud imestavad, et kuidas see võimalik on? 


Eelpool just kirjeldasin, kuidas see võimalik on ja kuidas see käib ning kuidas on võimalik jooksvalt muuta nii tulevikku kui ka ajalugu.

Toon veel ühe ja võibolla veidike arusaadavama näite, kuidas see käib. Lugege mu eelmist lugu ja seal olevat juhendit, kuidas enda tulevikku muuta. Lugu on siin - Saladuslik jõud inimeses. Oletame, et sa tahad jõukaks saada ja talitad täpselt nii, nagu juhend ütleb ja saadki jõukaks. See on aga jäämäe pealne osa. Nüüd kuulevad sellest ka paljud teised inimesed ja talitavad samuti vastavalt juhendile ning saavad jõukaks. Nüüd juba tekib usk asja vastu ja seda hakkavad katsetama tuhanded ja tuhanded inimesed, kellest enamus saavad jõukaks. Vea protsent jääb alati ja kõigil see ei õnnestu, sest tehakse asju valesti või ei suudeta luua õiget meeleolu vms, aga see polegi praegu tähtis. Kui vastavalt sellele juhendile tekib Eestisse juurde, ütleme 50 000 rikast, mis siis juhtub? See ei lähe ju meie majandusega karvavõrdki kokku ja kogu poliitika muutub, taust muutub, kõik  muutub suunas, mida ühiselt inimesed muutsid. Piltlikult öeldes, senine kaardimajake kukub kokku ja Eesti saatus muutub. Eestist saab uus Šveits. See oli kõigest näide, sest seda ei juhtu tegelikkuses mitte kunagi. Esiteks, see info ei jõua inimesteni ja teiseks, inimesi, kes kaitsevad süsteemi, on liiga palju. See on ka tegelikult vastus, miks uskumine Jumalasse töötab, kuna see on "endise" süsteemi osa. Endiselt väga paljud inimesed usuvad Jumalasse ja käivad kirikus. Pole vahet, kas nad peavad Jumalat mõneks vanaks, targaks, habemega meheks või mõneks abstrakseks asjaks. See lihtsalt töötab ja toimib sedasi. Et asju kollektiivselt muuta, on vaja kollektiivselt asjasse uskuda ja mõelda vastavas suunas, ning maailm muutubki. Kuidas saaks näiteks Ukraina sõja suhteliselt kähku ära lõpetada? Ukrainlased võtku Soomelt eeskuju ja veel parem oleks, kui seda sama teevad ka venelased, kes soovivad sõja lõppu.

Kokkuvõtteks võin öelda juba ammugist kulunud sõnad. Kõik suur saab alguse iseendast, millega inimene paneb palli veerema ja pall hakkab kasvama. Algul muutub üksikinimese enda tulevik ja olukord, kui aga pall on juba küllalt suur, siis see muudab maailma tulevikku ja ka minevikku. Mineviku kohta on öelnud William Faulkner (USA kirjanik, Nobeli preemia laureaat) midagi kummalist, mis haakub täpselt teemasse: "Minevik ei sure mitte kunagi ja see pole isegi mitte minevik." Olevik aga on see mis on koguaeg.

LÕPP

3 kommentaari:

  1. See tänane kirjutis on heaks tõenduseks, et süsteemi enda huvides ei tule interneti ja/või elektrikatkestusi, mis oleksid pikemad kui mõni päev, kuigi nad ka sellel teemal külvavad hirmu inimestesse. Tänapäevane elektrooniline massimeedia ja meelelahutus on lihtsalt nii võimas, kiire ja üliefektiivne tööriist nende käsutuses, millest nad juba ise eluliselt sõltuvad. Aga tõesti on põnev jälgida, kuidas see töötab ning pildid ja tekstid muutuvad ja seda just siis nö paberkandjal, mitte ainult elektroonilistes kanalites. Vikipeedias on lihtne teksti ja pilti moderaatoril muuta, aga maale ja raamatutekste nii laias ulatuses inimkäsi suuteline tegema ei ole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See võib olla nii ja naa. Kui inimesed ei võta hirmu enesesse ega ei mõtle sellele, siis ei tule. Vastasel juhul aga... Kuid neil (kes on nemad) on veel olemas tõenäoliselt mingi hoob, millega vähemalt osasid sündmuseid korraldada ja juhtida. Aga praegu sai lugu selline ja midagi ülearust sinna ei lisanud, et liiga keeruliseks asi kätte ära ei läheks. Mõistagi on tegu ulme looga ja mis osas midagi siin täppi on läinud, pole teada. Lähiajal tahaks ette võtta Maeterlinckini ja tema kirjutised, sest sealt võib sellele loole lisa leida.

      Kustuta
    2. Käisin eile Palmse mõisas ja seal on selle aasta maikuust tervelt üks tuba vabamüürlastele pühendatud. Ja ma vaatasin kogu seda väljapanekut ja ma olin üllatunud, et on olemas ka naiste oma loožid ja kõige suuremaks "ülla-ülla"-ks oli see, et Eesti esimese looži nimega Kalevipoeg asutajate ja loomulikult ka liikmete seas oli terve hulk naisi...!? Asutajaid oli 45 ja nende hulgas siis 22 naist, kui ma ei eksinud nimede kokku lugemisel. Ma muidugi ei ole kunagi eriti suur müürlaste uurija olnud, aga naised looži liikmete hulgas??? Samas olen ju kuulanud juba aastaid tagasi Gunnar Aarmaa salvestusi, kus ta mainib, et tema EMA ja isa olid vabamüürlased. Isiklikult minu jaoks on see küll "matrixi trikk" :)

      Kustuta