neljapäev, september 12, 2024

Muinasaegne krematoorium Kuigatsis

Algav lugu on vägagi huvitav just ajaloolisest seisukohast ja kirjatüki autor on uurija tüüpi olnud, kes lisaks koolitarkusele ka oma mõistust kasutada oskas. Hea ongi selle artikli juures just see, et ta jättis omapoolse seletuse asjale ja ajalehe tsensuur otsustas selle ka avaldada. Ma algul arvasin, et ei kommenteerigi seda lugu, sest, kes on ajalugu ise uurinud teise nurga alt või kasvõi selle loo blogi lugusid lugenud, taipab ise küsitavusi tekitanud kohad oma jaoks välja noppida. Aga, kuna ma aeg-ajalt jälgin ka blogi statistikat, siis paljude lugude peale satutakse kogemata ning see tähendab seda, et tuleks iga lugu põhjalikumalt lahti nämmutada. Pikalt selle looga ei tahaks tegeleda, vaid toon välja tähtsamad märksõnad ja kommenteerin põgusalt.

Huvitav leid Pulga talu maa pealt.
Kas mõne rootsiaegse ehitise jäänused?


Kuigatsis Soontaga asunduse järele oleva Pulga riigirenditalu pidaja Paul Mägi krundil on palju kivimürakaid – nii üksikult kui ka hunnikute kaupa. Et põldu juurde võita, on peremees nendega pidevalt vaeva näinud, kas neid lõhkudes või teadmata ajast kokku kuhjunud kivid eemale vedades.
Tänavusel (1926) põllupuhastuse käigus, kui kivikogud ära viidi, avastati esimese kivihunniku alt umbes kahe kolmandiku sülla (1,6 meetri) laiune ja ühe sülla (2,1 meetri) pikkune tellisahju moodi struktuur, milles alguses oli halli tuhka. Edasi kaevates tulid nähtavale inimese sääreluu ja reieluu, mis olid asetatud kagust loodesse. Pinnas, kus need luud lebasid, oli lubja- ja tuhakihiga kaetud. Luude kõrval, üksteisest võrdse vahemaa kaugusel, leiti kolm vasest nööpi. Tõenäoliselt kuulusid need nööbid inimesele, kelle luud sealt leiti. Telliskivid olid praegustest palju suuremad, nii pikkuse kui ka paksuse poolest, ja on siiani üsna heas seisukorras.
Sama ahju lähedal on suur kivi, millele on sisse raiutud number 824. Veel umbes kolmandiku tiinu (30 meetri) kaugusel, teise kahe kivihunniku alt, mis esimest poolringina ümbritsevad, tulid päevavalgele vanad rahad. Mõne aastaarvu järgi võib oletada, et need pärinevad vähemalt paarisaja aasta tagant, kuigi osad rahad jäävad täpse daatumiga seostamata. Raha hulgas oli vasest münte, mõned hõbedast ja võimalik, et isegi mõni kuldmünt. Lisaks leiti peeneid torusid ja läbipaistvast portselanist nõude, arvatavasti tasside ja taldrikute tükke.
Veel ühe kivihunniku alt tuli nähtavale telliskivitükke ja tuhka. Samast poolringist ning eelnevatega sarnase vahega viienda kivihunniku alt leiti põlenud raua jäänuseid ja muud prahti, mida tavaliselt sepatöökojast võiks leida. Talu ja riigimetsa piiril on madalal asuv kaev, mis on kividega maapinnast kuni poole sülla sügavuseni täidetud. Kaevu raketist võib veel paari jala sügavuselt maapinnas tunda. Samas kohas kasvas veel paar aastat tagasi hiiglaslik mänd, mille läbimõõt kännul ulatus ligi nelja jalani (1 jalg = 30cm). Selle puu vanust hinnati üle paari saja aasta, kuid puu alt kaevates tuli nähtavale vana raha. Juba umbes 33 aastat tagasi leidis praegune peremees kündes mõned vanad mündid, kuid toonane metsavaht pettis need talt välja.
Nimetatud leiukoht, Pulga talust mööduv tee, oli kunagi Pärnu tee, ja seda kutsutakse veel tänapäevalgi nii. Kõik asjaolud viitavad sellele, et seal võis kunagi asuda kas krematoorium või mingi põletuspaik.

Toimetaja märkus:
Meie kirjasaatja, kes on selle kirjutise autor, arvab, et telliskivil olev number 824 tähistab aastaarvu ja et krematoorium pärineb sellest ajast, üle tuhande aasta tagasi. Kuid leitud esemed viitavad vastupidisele. Kirjasaatja enda jutu järgi on leitud mündid vaid paarsada aastat vanad. Seega võib arvata, et tegemist on mõne rootsiaegse ehitise jäänustega, mille otstarve vajaks kohapeal täiendavat uurimist.

Allikas: Waba Maa, nr. 274, 21 november 1926.

Kommentaar

Suured tellised. Kes mööda vanasid kindluste ja losside paikasid üle Eestimaa on külastanud, on arvatavasti ka näinud suuri telliseid. Miks tänapäeval enam suuri telliseid ei tehta? Vastus: Väiksed tellised - väiksed inimesed, suured tellised - ... inimesed.

Krematoorium ei sobitu samuti Eestimaa keskaegsesse ajaloo pilti, kuid alternatiivselt seisukohalt, sobitub vägagi. Pealegi võis seal asuda suur linn. Miks aga paljud hooned ja isegi linnad äkki unustusse vajusid ja loodus need ehitised kiiresti oma rüppe võttis? Ajaloost on teada, et Eesti põletati söja käigus  praktiliselt maatasa. See on aga ainult väide. Alternatiivne variant on - suur veeuputus, millest piibel räägib ja see ei olnudki võibolla nii kaua aega tagasi nagu üldiselt arvatakse.

Suur kivi, millel aastaarv 824. Õnneks on lisatud loole toimetaja märkus ja sellest selgub, et suure kivi all mõeldakse suurt tellist. On üpris loogiline ja usutav, et number tellisel tähendab aastarvu. Kui mõni blogi lugeja mulle kunagi külla satub, siis omalt poolt saan näidata oma maja pliidist välja tulnud kivi, millel on aastarv 1934. See lugu on ühtlasi päris hea tõestus, et meie ajaloole on kirjutatud 1000 aastat otsa ja selle üle arutleb ka loo toimetaja. Ainuke häda on see, et ta ei suutnud suuremat pilti kokku panna ja kui olekski pannud, oleks teda hulluks peetud ning artikkel poleks arvatavasti mitte kunagi ilmunud.

LÕPP

6 kommentaari:

  1. Piiblit mainiti siin tekstist ja mina tabasin ennast mõttelt, et mis iganes see piibel ka ei ole (ajalooraamat, segapudru ulme vms), aga päris kindlasti on piibel ka antud ajahetke ja olustiku otsene kroonika - nii kummaline kui see ka ei tundu... Meite ajal ju toimub kõik see Paabeli torni, Soodom ja Komorra, rahvaste ränne ja segunemine, keelete rohkus ja teke (lähim näide on näiteks Ukraina keel, mida hakati leiutama või "taaselustama" 2014 aasta verise riigipöörde järel ja eriti hooga jätkus asi 2022). Üleüldse on kohati tunne, et "ajaloo" pähe esitatud kirjeldused ja jutud on samuti vähemalt osaliselt hoopis oleviku/tuleviku kirjeldatud soovitud suund, mida esitatakse küll kui "kunagi ammu" toimunud või olnud loona, aga tegelikult on see hoopis tuleviku programmeerimine. Olete ju kuulnud lugusid näiteks pärisorjusest? Minu hinnangul pole seda olnud minevikus, aga pigem oleme sinna pärisorjusesse täna teel ja otsapidi isegi juba seal kohal...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Piibel on üks tähtsamad raamatuid minu arvates samuti. Seal on kõik kirjas ja iga uue sündmuse taustal, saab piiblist ka järjest rohkem aru. Tõepoolest on seal kõik kirjas, mis oli, mis on ja mis tuleb. Aga üks asi veel, millele täna öösel juhuslikult komistasin ja see võib kogu selle ajaloo uurimise üldse ära lõpetada, kui mõttetu tegevuse. Nimelt, dollari märk on nüüd suur S ühe kriipsuga. Ennemat oli kaks. Meie reaalsust kas muudetakse või muutub ise mingite sündmuste mõjul pidevalt. Kas on üldse mõtet mingeid loogilisi seletusi ajaloost taga otsida, kui meie reaalsusega praegu ja siin samas trikitatakse? Ma kunagi lugesin sellise asja kohta nagu Paabeli raamatukogu ja mul on tunne, et meie maailm toimib täpselt samuti nagu see raamatukogu. Selles raamatukogus on absoluutselt kõik raamatud, kõik elulood, maailma ajalugu ja praegune aeg ja üle üldse kõik öeldud sõnad iga inimese poolt ja üleüldse kõik kirjas. Ka homne päev ja maailma lõpp. Ainuke häda on see, et see raamatukogu on nii suur ja mitte keegi ei leia sealt kunagi õigeid asju üles. Raamatukogu on täis raamatuid, mille sisu ei ole loetav, kuid seal kuskil on kõik olemas. Isegi manuaal, kust leida kõik saladused ja tegevused ja kasvõi juhtumised homme, üles. See maailm on samasugune. Me hüppame kõikvõimalike tsenaariumite vahel päevast päeva ja kuhu see maailm välja jõuab, see sõltub.....

      Kustuta
    2. ... see sõltub sellest, mida massid uskuma pannakse ja vastavalt sellele ei juhita/mõjutata mitte ainult tulevikku, aga muutuvad ka minevikusündmused. Selliseid vihjeid on ju "ulmefilmid" täis nagu näiteks "Tagasi tulevikku" film. Aga see, et dollari sümbol on muutunud/muudetud, see avastus on väga hea!

      Kustuta
    3. See küll ei haaku teema ja kommentaaridega, aga mõned päevad tagasi Hiiumaal olles kogesin müstilist ajakadu. Neljast tunnist kolm tundi oli "kuhugi" kadunud. :) See on pikem selgitus ja hetkel seda siin tippima ei hakka, aga tõesti, neljast tunnist ainult ühele tunnile oli mul võimalik mingi tegevuste seletus anda. Põnev maailm, oska ainult tähele panna.

      Kustuta
    4. Sõber just esitas hea märkuse antud teema kohta, mis puudutab seda dollari sümboli muutumist. Tehnoloogia ja digitaliseerimine on üks viis inimesi segadusse ajada ja see on hea ja lihtne viis ka olnut vajadusel olematuks muuta. Kõik, mida me saame uurida ilma tehnoloogia vahenduseta, see viib meid edasi. Kõik (info), mida me uurime läbi tehnoloogia (digitaalne) on pigem loterii ja eksitav ehk vastavalt vajadusele muudetav.

      Kustuta
    5. See ajakadumise juhtum on huvitav ja siin võib olla, mida uurida. Ajakadu tavaliselt suures mahus ärkvel olles ei ole tähelepandav, küll aga unes on ajaga kõik teistmoodi.

      Kustuta