29 september 2024

Puhkuse seadus

Lühilugu.

Minu meelest on algav lugu oluline ja vajab suuremat tähelepanu. Paljudel inimestel on probleemid kosutava unega ja algatuseks on vaja teha ainult õige vähe - kõigest voodit keerata põhja-lõuna suunda, et olukorda märgatavalt parandada. Pean tõdema, et alati see ei pruugi abi anda, sest segavaid kiirgusi on meie ümber väga palju, mis selle loodusliku kasuteguri ära võivad nullida. Keerulisem on kindlasti kortermaja elanikel, sest siin ei aita enda korteris olevate kiirgusallikate kinni keeramine une ajaks. Läbi seinte tuleb teiste majaelanike ruuterite wi-fi kiirgust, juhtmete rämps-elektromagnetkiirgust, tv- side- ja raadiomastide kiirgust jne. Mina lülitan telefoni magamise ajaks alati lennurežiimile ja olen ka paar korda katsetanud magada toas, kus ka seintes olevad juhtmed on pinge alt vabastatud (kaitse väljas). Kahjuks, mu magamistuba on suhteliselt väike ja seinad ei ole põhja-lõuna suunalised, siis ei ole ka voodi asend vastava suunaline. 

Ka kuu mõjutab inimesi ja olen teinud selle kohta palju tähelepanekuid, millest aga siin ei saa kahjuks kirjutada. Minule ei paista kuu mõjuvat, aga mulle mõjub teinekord äikese pilve lähedus või mingi taoline raske ja rusuv ilmastik. Tervis läheb äkki pahaks kätte ära, lähen üleni higiseks ja mingi seletamatu raske ja rõhuv tunne tuleb peale. Olen seda nähtust ikka päris mitmeid kordi enda nahal tundnud ja ma algul ei osanud seda seletada, kuid hiljem panin pildi kokku. Autoga sõites tabasin selle olukorra ära, sest kui rusuvast alast välja sai sõidetud (ma olin kõrvalistuja), taastus tervis silmapilk.

Kes veel lugenud ei ole, siis soovitan läbi lugeda ka selle teema – Elumagnetism.

Puhkuse seadus

Vasaku ja parema käe kohta tehti katseid enam kui 500 mõlema soo inimesega, kes vanuse ja temperamendi poolest üksteisest väga erinesid. Leiti, et vasakust käest voolab rohkem närvide jõudu kui paremast. Mitmed vaimutöö tegijad on iseennast tähele pannes leidnud, et nende uni oli kõige kosutavam, kui nad võisid puhata pea põhja ning jalad lõuna poole suunatult. Põhja-lõuna suunas magades tundsid nad hommikuti oma jõudu värskendatud ja uuendatud olevat, hoolimata sellest, et eelmisel päeval olid nad teinud palju ärritavat ja väsitavat tööd. Kui nad aga lääne-ida suunas oma voodid seadsid, ei tundnud nad endis seda hommikust jõu värskust, mida põhja-lõuna suunas magamine neile pakkus. Vahelduvate katsete põhjal jõudsid nad veendumusele, et põhja-lõuna suunas puhkamise uni päeva jooksul kaotatud energiat kõige paremini taastab ning väsitava tööga kulunud jõudu noorendab.

Kuidas ilmakaared võivad inimese keha unne ja puhkusesse mõjutada? Nii küsivad paljud inimesed ja ei saa kuskilt vastust. Nende küsimused jäävad samuti vastuseta ka uurijatele. Teravad tähelepanekud ja paljude katsete tulemuslikud kokkuvõtted, õnnelikud kokkusattumised ning hästi juhtunud kombinatsioonid viisid neid sellele arusaamale lähemale. Sakslane Reichenbach uuris uut jõudu, mida ta oodiks nimetas. Ood on tema seletuse järgi eriline jõud, mis asub elektri, magnetismi, soojuse ja valguse vahel. Kõigile inimestele ei mõju see jõud ühtmoodi, nende organismid ei ole sellele alati vastuvõtlikud. Nagu äikesetorm teeb mõned inimesed rohkem väsinuks kui teised, nii jäävad ka paljud oodi jõust puutumata, samas kui teised elavad selle võimu all. Tundlikud isikud tunnetavad oodi mõju, millel nende elule teatav tähendus on.

Reichenbach leidis, et närvide jõu kiirgus ehk vool ei ole iga inimese puhul ühesugune ja ühtlane. Ühe ja sama isiku ühest küljest kiirgab sinist, teisest punast närvide jõudu, ja mitmete inimeste närvisüsteemid erinevad oma olemuse poolest veelgi. Magnetraua kallal tehtud tähelepanekute põhjal tundlikud ehk sensitiivsed inimesed nägid magneti negatiivsest poolusest (see on eitavast otsast) siniseid kiiri ja positiivsest poolusest (see on jaatavast otsast) punaseid kiiri välja voolavat. Inimesel näib olevat magnetilisi omadusi, mida tõendavad uurimused, mille tegid Duchatel’i, Varcollier’i ja dr Ch. Fere. Magnetraudadel (enamasti hobuseraua kujulised, sest niisugustel on rohkem jõudu) on see omadus, et nad taastavad oma kasutamisel kulunud jõudu, kui neid põhja-lõuna suunas hoida. 

Lääne-ida suunas paigutatud magnetrauad kaotavad aga jõudu kiiremini. Inimese kehaga on lugu samasugune: inimene puhkab kõige paremini oma väsimusest ja kosutab töö käigus kulunud jõudu põhja-lõuna suunas, samas kui lääne-ida suunas magamine talle soovitud jõu värskendust ei anna ja mõnikord lausa väsitab.

Varcollier ja Duchatel leidsid, et inimese keha ja magnet mõjutavad sthenomeetrit ehk jõumõõtjat ühtmoodi. Nende uurimistest selgus, et tundlikud inimesed näevad inimese keha pooli samamoodi kiirgavat nagu magneti pooluseid. Mitmed uurijad, nagu Darzet, A. de Rochas ja teised, tõestasid seda oma töödega. Närvide jõu kiirgamine on elektromagnetismiga nii lähedalt seotud, et närvide jõu voolu on võimalik mõõta multiplikaatori abil. (Multiplikaatoriks nimetatakse mitmekordselt keerutatud, elektrijuhtmetega spiraali, mis suudab magnetnõela põhja-lõuna suunast kõrvale pöörata, kui elektrivool traadi kaudu läbi juhitakse).

Rootsi füüsik Svante August Arrhenius leidis oma uurimistel, et teatavad inimese eluavaldused on kuu mõju all, sest kuu tekitab oma liikumisega ümber Maa atmosfääris õhuelektrijõus mitmesuguseid muutusi, millel on inimese eluavalduste kohta teatav mõju. Elusolendite magnetismi ehk mesmerismi* on mõned teadlased püüdnud tema tõelikkuses kahtluse alla seada, kuid neil ei ole see õnnestunud. Inglise füüsik Silvanus Phillips Thompson ei jõudnud oma uurimuste ja tõenduskatsetega asjatundjaid veenda elusolendite magnetismi olematuses.

Inimese eluavalduste elektromagnetiline või paljalt magnetiline külg ei ole veel lõpuni uuritud. Inimese magnetismi või tema eluavalduste elektromagnetismi sügavamad uurimused jätkuvad alles. Avarad võimalused lasevad selles suhtes aimata avastusi, mis võivad kannatavatele inimestele suurt kasu tuua. Tehtud tähelepanekud ja pealtnäha pinnapealsete uurimuste saavutused heidavad valgust sellele mõjule, mis Maal ja selle sees olevatel jõududel ning kaugematel taevakehadel on inimese eluavalduste kohta. Puhkusel on oma seadused, ning ilmakaarte järgi teatud asendis magades on võimalik oma und kosutavamaks muuta ning tervisele kasu tuua.

*Mesmerism - hüpnoosi ja magnetravi varasem nimetus, mis pärineb Franz Anton Mesmerilt.

Lõpetuseks panen siia väljavõtte 1913. aasta ajalehe artiklist, mis räägib samast asjast (magnetismist), aga elutute asjade juures.

Kui kellavalaja oma uuelt valatud kella kõlblust järele katsuda tahab, paneb ta selle ligiduses puhta kokkukõlaga helid hüüdma. Nendest tekkivad helilained puutuvad kella külge ja äratavad nii ka selles uinuvad helid kaaskõlale. Ja meister kuulab siis teravalt „kella hinge". Tulevad kellast puhtad helid, siis on valamine õnnestanud. 

„Hõbeheliga" viiulitest kõneldakse, et nende tegijad enne ise nendega kaua mängivad, et nii puule kohast kõlavust anda. Ja kui see kõlavus täielik pole, siis lõhub tegija viiuli koost, parandab, ning paneb ta siis uuesti teisiti ja hoolsamini kokku, selle juures märgatud kalki kõla kõrvale saates.

LÕPP

Allikas: 

A.Jakson, Puhkuse seadus. Saaremaa (1919-1929), 8 juuni 1921.

Hingelik kokkukõla. Ristirahwa Pühhapäewaleht, 25 aprill 1913.

2 kommentaari:

  1. Mina olen tähele pannud, et peale seda kui eriti ägedalt on paar-kolm päeva keemiat taevasse tõmmatud, (nii et lennukid lähevad külg-külje kõrval päevad läbi ja keegi ei kõssa, et raha pole ja lennukikütuse põletamine ei sobi rohepesu poliitikaga) siis saabub päev või kaks, kui hingata pole midagi, jõudu pole, külma higi voolab ojadena. Ja sama õhupuudus ja nõrkus on ka mind ümbritsevatel inimestel. Toas on kergem olla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viimasel ajal on taevas kogu aeg hägune. Paar selgemat ja ilusat sinist taevast ka sekka ja siis jälle. Tähelepanekud sellest suvest, aga pidevaid tervise hädasid pole täheldanud. Sellel aastal on kõikidel aga palju õunu ja õunad on mega suured ja ei ussita. Kas see sodi võttis ussid ära või on siin mingi muu kokkulangevus, ei oska öelda. Õunte suuruse vahele võib tõmmata ühe paralleeli. Sahistati, et Tšernobõli metsad põlesid ja see suits tõi kiirguse maapinnast enesega kaasa, mis levis isegi Soomeni välja. Ei tea, kuidas sellega on, kuid mul on pooled õunapuud seni õunu paksult täis ja ei oska nendega midagi teha. Mahl tehtud, vein mulksub, siider on valmis, äädikas käib...

      Kustuta