teisipäev, oktoober 18, 2022

Blade Runner 2049

"Põrutava loo" avaldamise lükkan teatavatel põhjustel mõned päevad edasi. Samas juhtus minuga alles mõned päevad tagasi veel üks kummaline seik, ja selle kohta sai mõtted kirja pandud, kuid see info ei ole hetkel avalik, sest info vajab veel mõningast kontrollimist, nüüd aga filmi juurde.

Olen selle filmi vaatamist pidevalt edasi lükanud, sest mingi eelarvamus oli filmi suhtes. Eile õhtul võtsin selle sellepärast ette, et avastasin, et filmile on antud 2 Oscarit. Sellise tähelepanu andmine filmile on selge sõnum, et kas tegemist on ajupesuga või sõnumiga. Ulmefilmides on õnneks ajupesu harva, seal pakutakse tavaliselt sõnumeid. Oscaritest hoolimata ei vaadatud filmi kinodes just erilise innuga. Film teenis kinodes summa, mis ei ole Hollywoodi kinomaailmas just ülearu suur. Pean ütlema, et filmi algus oli huvitav ja siis jäi see film venima, oli aetud hirmus pikaks, uni kippus peale, aga vaatasin ikkagi lõpuni. Filmis kujutatakse tulevikumaailma peale taaskäivitamist. Siit on nii midagi õppida ja ära tunda, kui vaadata meie maailma arengut: putukatest toidulaud, biotehnilised inimesed, "normaalsuse" kadumine, hall ja kõle looduseta replikantide ühiskond...

















Inglitest tuleb põgusalt juttu ka järgmises teemas. Kuna aga filmis räägib selles kaadris kurja inimese sarnanae tehisintelligent, siis tuleks keerata infot 180 kraadi tagurpidi.






Mida võivad tähendada need 9 maailma? Järgmises loos, on vastused olemas.


Ma ei tea, millest kurjal geeniusest biorobotil selline väide? 10 sõrme on inimesel, laps ei saa seda ühte sõrme ignoreerida.


Maailm peaks kurjusele kuuluma, aga õnneks ei kuulu, hetkel kuulub neile ainult planeet Maa...aga kurjus tahab kõike...



Kes sina oled? Oled sa vaba?


Vot vot...tuletan meelde, et filmi tegevus toimub tulevikus.


Kas sellised liiguvad juba meie keskel? Oi, oi kui palju teooriaid on selle kohta.



Biorobotitel pole ju hinge...








Masin, kurjus ei unista ainult Maast, ta tahab kõik maailmad oma kontrolli alla saada. Huvitav, ütleb, et Eeden "tagasi" võtta?


Ei ole elu mitte juhuslikult, läbi mingi "õnnetuse", arenema hakanud. Inimest võib samuti pidada bioloogilseks "masinaks", kuid see kõlab väga halvasti. Inimesel on "midagi", mida masinal ei ole ega saagi kunagi olema. Maailm, kaasa arvatud inimene, on loodud. Vaielda võiks selle üle, et kas "kurjus" kellel on suured plaanid, tekkis kuidagi iseeneslikult - juhuse käigus või on see samuti siia pandud? 


A, C, T, G on inimese kood ehk DNA.






Miks kõike programme, kõike n. ö. IT-tehnilist jooksutab 1 ja 0? Loogiline on, et kui kasutataks näiteks, 0, 1, 2 või 1, 2, 3 jne saaks kõik asjad "valmistada" hulga täiuslikumad ja vähem ressurssi nõudvamaks. Kuid, tundub et sellist koodi oleks "masinatel" hetkel veel liiga keeruline läbi hammustada.



Lõppu veel natukene teadagi "kelle" sümboolikat, et asjad ikka selged oleks (öökull ja kolp).




Tyrelli kohta leiab internetis huvitavaid seletusi, kuna ma ei tea täpselt, millega see seotud võib olla või kas üldse on sel mingi tähendus, siis ei hakka fantaseerima.



LÕPP
 

1 kommentaar:

  1. Sellele pidavat ka järg tulema. Minu jaoks õnneks jälle Ridley. Muusikalise poolepealt loodaks ,et Vangelise fluidum jääks ka edaspidi alles. Mõtlen pisaraid vihmas, mis oli teises filmis täpselt õiges kaadris.
    Ridley Scotti fännidele soovitan seriaali Raised by Wolves ,kus ta on tegevprodutsent. Momendil kaks hooaega olemas. Algul tundus kuidagi rabe ,aga kui filmikirjaga ära harjub on ikka mõnusalt veider.
    NelliN2

    VastaKustuta