teisipäev, jaanuar 04, 2022

Vanade gravüüride ja joonistuste aluseks on fotod

Liigutan palju infot just Facebooki gruppides ja kõik info siia paraku ei jõua, kuigi tahaks. Võibolla sellepärast, et siin on ainult minu nägemus või tõlked, sisulist arutelu lugejatega pole, vahest harva keegi kommenteerib, kuid ma tean, et blogil on lugejaid hulga. Facebooki gruppides aga käib teemade üle ka sisuline arutelu kommentaariumis. Facebooki viga on aga see, et infot ja teemasid on pärast raske üles leida. Arvan, et mõni lühem, aga tähtis lugu, saab siin veel teinekordki kajastatud.

Panen siia ühe pildi vanast gravüürist ja teise pildi joonistusest (vasakul gravüür ja joonistus, paremal päris foto). Seda on uurijad juba ammu kahtlustanud, et kõikide vanade gravüüride peal olev info on vanal ajal kopeeritud mingi tehnoloogilise vidinaga vanadest fotodest. Oli tehnoloogia, millega sai kiiresti ja odavasti fotosid töödelda niiöelda gravüürideks ja sedasi toota meeletutes kogustes pahna. Info võeti vanadelt fotodelt, mis muudeti gravüürideks ja isegi joonistusteks ja lisati mingi suvaline tekst juurde, mis ei vastanud üldjuhul tõele. Sedasi sai meie ajalugu võltsida ruttu ja kiirest. Vaadake mõnda Piranesi tööd. Milline täpsus, millised detailid, ametlik peavool, aga ütleb, et Piranesi oli fantaasiakunstnik. See, aga on ammugi selge ja ka ära tõestatud, et Piranesi tööd on reaalsed (mudaujutuse kataroofi järgne maailm). Nüüd, aga võib suhteliselt kindlalt öelda, et Piranesi tööd on töödeldud fotod. Panen kõige lõppu ühe Piranesi töö. Paberist aga veel niipalju, et kõik raamatud enne James Whatman'i (1702-1759), kes oli Vatmani paberi leiutaja, on võltsitud. Enne teda lihtsalt polnud valget paberit olemas. Samas, kui teistpidi võtta, siis mis imemees see Whatmangi oli, kui tehnoloogia oli sel ajal olemasolevate "kaudsete" tõendite alusel väga kõrgel tasemel. Whatmani sugused mehed võivad olla tühipaljas luul. Mõtlemisainet ja vasturääkivust on igal sammul.

  

Foto 1864 Grue du Viaduc.

Foto 1863 The Russian Atlantic Squadron Command​.
 
Giovanni Battista Piranesi (04.10.1720-09.11.1778).

LÕPP

2 kommentaari:

  1. Kusjuures tuli mulle mõte et jutt - Raamatukogude ja raamatute põletamisest on kah luulu, varjamaks seda et neid lihtsalt polnudki. Miks pole vanu jooniseid ja projekte, sest tolle aja Arvuti diske, floppisid, kõvakettaid jne infokandjaid enam polnud, polnud ka vastavaid seadmeidki. Vaid ulmefilmides leitakse mingi vidin ja siis vahva teadlane mingi Samantha Carter nuputab kuidas saab juhtmed taha pista ja Windous 2 programmiga lahti muukida,

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma just vanast ajalehest lugesin, et 20 sajandi algul põles Vaticanis üliväärtuslik vanade raamatute raamutukogu maha. Samas peavoolust saab pidevalt lugeda ja filmidest vaadata (Da Vinci kood), et neil seal ikka mingi salajane ja üli suur raamatukogu olemas. Keda nad lollitavad ja nii juba mitu korda? Ttrükiti ruttu uued raamatud valmis vanade pähe? Matrix istutas potsti sinna uue raamatukogu?

      Kustuta