teisipäev, jaanuar 04, 2022

Triumfikaared ehk Ianuae Magicae: sillaportaalid kohtade vahel

Järjekordne lugu Korben Dallase sulest. Ma ei tahaks tema töid siia eriti palju riputada, seega valin, mida ümber tõlgin ja mis minu arust väärib siin kajastamist (no tegelikult kõik väärib). Võibolla mõned lood veel tõlgin, aga ei luba midagi. 

Olen infot otsinud Triumfikaarte kohta väga pikka aega.Tähevärava filmides (Stargate) on välja toodud hullumeelne teleportatsiooni tüüpi reisimise idee. Vaatasin just Warcrafti filmi selle Dark Portaliga ja otsustasin paar rida kirja panna. Need on ühed raskemini lahendatavad mõistatused. "Triumfikaare" otsimisel pole sisuliselt võimalik väärtuslikku teavet saada.


Isegi vanim tekstidest annab kõige tavapärasemat teavet, mis sarnaneb Vikipeedias öeldule. Mul on kahtlus, et sel vanal ajal nimetati "Triumfikaari" hoopis millegiks muuks. 

Peavoolu ajaloo info Triumfikaarte kohta:

Võidukaar ehk triumfikaar ehk triumfivärav on ühe või kolme kõrge kaaravaga massiivne kivisein. Kuigi väravataoline, pole need mõeldud väravaks, vaid monumendiks. Neid püstitati suurte sõjaliste võitude või muude ühiskondlikult tähtsate sündmuste auks. Seina liigendavad sambad või poolsambad. Triumfikaared on ühed mõjukamaid ja omanäolisemaid Vana-Roomaga seotud arhitektuuriliike, mille arvatavasti leiutasid roomlased. Triumfikaari ehitati võidukate kindralite auks või oluliste avalike sündmuste, nagu uute kolooniate asutamine, tee või silla ehitamine, keiserliku perekonna liikme surm jne.


Triumfikaared

Meid on pandud uskuma, et need kaared on dekoratiivsed ehitised. Mul on raske leida teist struktuuri, mis oma tavapärases olekus oleks sama väärtusetu kui Triumfikaared. Minu arvates nad:

Ei teeni praktilist eesmärki.

Ei teeni kaitsvat eesmärki. 

Pole lihtne ehitada. 

Märkus: Mitte iga struktuuri ei nimetata kaareks. Mõned neist on: Värav (Gate) või Uks (Door), näiteks India värav ja Punane värav või Porte du Peyrou ja Porte Saint-Denis. Mõnda kutsuti isegi sillaks – Pont Flavien.

Rooma triumfikaarte loend.
Rooma aja järgne triumfikaartide loend.

 
Jumalate Värav, Hayu Marca. Huvitav, kuidas selle värava kaudu siseneda saab?

500 Väravat

Hävitatud võlvide arv pole täpselt teada. Uurijad teavad ainult neid, mille kohta on mingi info olemas. Ühel või teisel viisil hindavad nad Triumfikaarte arvu 500 lähedale. Võimalik, et neid võis olla tuhat või isegi rohkem ja me ei saa neist enam kunagi teada. On ütlematagi selge, et nende algset tihedat levikut võib vaid aimata. 

Osaline tõlge 1904 – American Journal of Archaeology'st: Vastavalt Dr. Graef'le on need kaared meile teada kirjutistest, müntidelt ja kirjandusest. Sellest 155-st olen suutnud kaarte arvu suurendada 500-ni...

Vanad roomlased

Oleme nii kergeusklikud, et aktsepteerime kõige naeruväärsemaid selgitusi selle kohta, mida mõned "pärast Rooma-aegsed" Triumfikaared esindavad. Ometi sisaldavad need kaared meie "vanu sõpru" – Vana-Kreeka ja Vana-Rooma tegelasi (mudauputus-eelne tsivilisatsioon?). Siin on paar näidet mõttetusest, millega meid püütakse lollitada.

* USA – Sõdurite ja Meremeeste Võidukaar. Mis on sellel pistmist USA kodusõja sõdurite ja meremeestega?


6. augustil 1889 valisid William R. Ware ja Charles B. Atwood, kes olid määratud sõdurite ja meremeeste monumendi komisjoni poolt, John H. Duncani kavandi Võidukaare jaoks eelmisel aastal esitatud 36 kavandi hulgast.

Võidukaar 1894. aastal ilma skulptuurideta

 

Ülemisel pildil on väga selgelt näha "iidse euroopa" välimusega Ameerika...

Venemaa – Moskva triumfikaar – mis on sellel pistmist Napoleoni sõdadega?  

Moskva kolmas ja vanim säilinud Triumfikaar ehitati aastatel 1829–34 Tverskaja värava väljakule Joseph Bové kavandite järgi, et meenutada Venemaa võitu Napoleoni üle. See asendas varasema puitkonstruktsiooni, mille ehitasid Napoleoni sõdade veteranid 1814. aastal.

See on väga "iidse euroopaliku" välimusega Venemaa.

Ianuae Magicae​

Arvan, et need Triumfikaared võivad olla omamoodi teleportatsiooni tüüpi portaalid reisimiseks. "Porte" tähendab prantsuse keeles "ust". Tegin natukene Google translaatoris tööd ja sain:

  • [Eng : Latin] Gate - Porta
  • [Eng : Latin] Door - Ianuae
  • [Eng : Latin] Teleport - Ianuae Magicae
  • [Latin : Eng] Ianuae Magicae - The Magic Doors

Eesti keeles oleks nii:

  • [Est : Latin] Värav - Porta
  • [Est : Latin] Uks - Ianuae
  • [Est : Latin] Teleport - Ianuae Magicae
  • [Latin : Est] Ianuae Magicae - Maagilised Uksed

Kuningas Saalomon ja teised.

Ilmselt võib teave selle Ianuae Magicae ehk Maagiliste Uste kohta olla seotud kuningas Saalomoniga ja see võib olla templirüütlite tuletis.

Ordo Templi Orientis – Ida Templi Ordu või Idamaade templite ordu. 

Saalomoni võti – Saalomoni võti on kuningas Saalomonile omistatud pseudepigraafiline grimoaar. Tõenäoliselt pärineb see 14. või 15. sajandi Itaalia renessansist. See on tüüpiline näide renessansiajastu maagiast.  

Lesser Key of Solomon – The Lesser Key of Solomon, tuntud ka kui Clavicula Salomonis Regis või Lemegeton, on anonüümne grimoire (või loitsuraamat) demonoloogiast. See on koostatud 17. sajandi keskel, enamasti paar sajandit vanematest materjalidest.


Olen väga kahtlustav kõige suhtes, mida kaasaegne teadus eitab või kahtluse alla seab, nagu see on ilmselgelt nende Solomon Key tekstide puhul.

Kaks muud tähelepanuväärset teksti:

Kodused sõnad: Charles Dickens, 33. köide.
Modreci kalju; Või Sir Eltrami legend.

Igatahes on see vaid väike eellugu uuringule. Kui suudaksime nendele "Väravatele" algse nime välja mõelda enne, kui neist said "Triumfikaared", saaksime tõenäoliselt Triumfikaarte mõistatuse lahendamisele oluliselt lähemale. Üks huvitav nimevariant kargas mulle pähe: NaviGate. Vabamüürlased kutsuvad oma sümboolset väravat "The Royal Arch."


LÕPP

1 kommentaar:

  1. Oi need ulmefilmide tegijad on tõelised "vargad". Varastavad tähevärava idee, küll vaid poolik ratas. Mille peal on märgid ehk teiste planeetide-tähtkujude aadressid ja siis - Lukustaja on kah täpselt sama kujuga nagu kooniline Päiskivi. All on - valimise pult ja kuhu lend läheb? Tähed, G-alaktika ja spiraalid ehk mustad augud. Jälle üks "kalevipoja lugu", mis on tõeline ulmeraamat.

    VastaKustuta