laupäev, detsember 09, 2023

Antarktika

Sissejuhatus ei tule pikk, lugu samuti mitte, kuid Antarktika kohta eraldi teemat vist selles blogis polegi. Egas loodus tühja kohta salli ja pikalt ei tahagi plärada ja õnneks on loodus juba nii sättinud, et umbrohi ei hävine ja Antarktika jääkoor ei murene. Kes aru sai, sellele jõulumees teeb ehk pika pai.

Kõigepealt aga, kas Austraalia ikka algselt oli see sama maalapp, mida meile ajaoost on räägitud? Võiks vist öelda, et on küll, kuid ainult osaliselt. Austraalia nimetus vanadel kaartidel on New Holland.

 

Wiki teatab, et New Holland on Euroopa ajalooline nimi Austraalia mandriosa kohta. Seda nime kasutas esmakordselt 1644. aastal Hollandi meresõitja Abel Tasman. 

Kuid raamatus "Viimasel ajal on hakatud uurima teist ja sedasama maailma ehk Lõunamaad, mida enne seda akadeemilise palveränduri pikad rännakud alati ei tundnud" on Austraalia hoopis teise kujuga ja vägagi suur. Meenus kohe ka lapiku maa kaart, kus jäärõngas ümbritseb tervet meie maailma. Kes tahab, otsib selle kaardi ise välja. Siia ei hakka panema.

Lähemal vaatlusel aga selgub, et see polegi Austraalia, vaid see maa asub hoopis seal, kus Antarktika peaks asuma. Seda kinnitab kaardil ülal asuv Lõuna-Ameerika manner.

Maailmakaart näeb selles raamatus välja selline.

Suumisin kaarti ja ei ainsamatki jäämütsi, puha asustatut paik. Vaiksele ookeanile tõmbasin punase joone alla, Lõuna-Ameerika tipu tegin punaseks. Magalhäesi väin on ka korrektselt kaardil olemas.


Saar nimega Famelica on igaveseks ajaks igavesti tänapäeva maailmakaartide pealt kuhugile kadunud.

Kas selle põhjuseks on mingi eriti suur ja mastaapne katastroofiline sündmus nagu alloleval Google kaardil saab näha või hoopis midagi muud? Tont seda teab, aga siiski võiks kahtlustada seost nende sündmuste vahel.

Kuna raamat on aastast 1607 ja võttes arvesse, et Gröönimaa oli ka mitte kuigi ammu roheline, siis võib arvata, et umbes 400 aastat tagasi oli meie maailm hoopis teistsugune, kui me seda praegu tunneme. Toon ühe näite ajalehest Nool (Tartu), nr. 48, 25 oktoober 1930.

Sahara oli just täpselt sellel ajal roheline, kui olid rohelised nii Antarktika kui Gröönimaa. Neid kaarte ei varjatagi ja on internetist leitavad. Tõenäoliselt olen mõne sellise siia blogissegi riputanud. Jääb üle küsida, mis siis juhtus või kas üldse midagi juhtus? Äkki mätsiti kõik kuidagi kinni. Navigatsiooniaparaadid krutiti just täpselt selliseks, et nende järgi teoreetiliselt ei olegi võimalik midagi avastada. Kuid fakt on, et midagi pidi juhtuma, sest muidu poleks Sahara kõrbe, ega üle suure ilma muda alla mattunud majade esimesi/teisi korruseid ega külmast võetud maalappe. Teooriaid on erinevaid, kuid käis üks kõva pauk või midagi veel koledamat ja siis maailm muutus. Vanad tehnoloogiad pühiti muda sisse ja mati alla. Hiljem hakati tehnoloogiaid jälle kasutusele võtma. Kui keegi arvab, et raadio või auto või lennuvahend või isegi allveelaev on leiutatud nende inimeste poolt, keda me arvame teadvat neid leiutanud olevat, siis tegelikult tuleks selle küsimuse üle uuesti järele mõelda. Ei ole miskit uut siin ilmas, sest kõik on kord juba olnud. Näiteid, et just nii võis olla, olen kõigi nende leiutiste kohta toonud. Isegi vereproove tehti 12 sajandil ja mis iganes meetodiga tuvastati nende põhjal sugulasi. Tundub ju jaburus? Kuid see info on kõik vanades ajalehetedes ja raamatutes kirjas. Teemasse tagasi: ja kadusid hiiglased, mutandid, hiidmereelukad ja ka maismaa elukad. Maailm sai hoopis teise näo ja fakt on ka see, et keegi kordineeris(b) seda. Laon siia veel mõned imelikud faktid, mida ei tohiks eirata.

1. Antarktika on kuulutatud nn. pühaks paigaks, et juhuslikult keegi ei rikuks sealset ökosüsteemi. Eraekspeditsioonid suvalisse kohta Antarktikas on seega lepinguosaliste riikide kodanikele keelatud? 

 2. Austraalia tara, mida kutsutakse Dingo fence'ks. See ehitati väidetavalt selleks, et jänesed ja muud hirmsad elukad Austraalia inimeste aedasid paljaks ei näriks. Ma olen paari videot vaadanud, kus mõned Austraalia elanikud on proovinud siseturismiga tegelema hakata ja Austraalia põiki ja pooleks läbi sõita. Millegipärast ei ole see neil õnnestunud ja alati on nad takerdunud mingisuguste takitsuste taha, kas siis mehitatud valve või tõkked jne. Pidavat saama reisida põhiliselt ainult teatud Austraalia osa piki rannikut.


Seda lugu kokku pannes, meenus muidugi ka varasem blogipostitus Kas Mappa Mundi on tõeline maailmakaart?, kus üks uurija on kokku seadnud päris põneva ulmejutu riikide asetuse kohta maakaardil.

 3. Admiral Bird tuli Antartika ekspeditsioonilt ja ütles, et seal on täielikult läbiuurimata maa, mis on suurem kui Põhja-Ameerika (minu mäletamist mööda). Kuna tegu oli militaaroperatsiooniga, siis selle väite kohta võib tänapäeval lugeda mida iganes, kuid YT peaks olema saadaval video, kus ta just nii ütles.

Loo tõmban sedapuhku hoopis teistmoodi kokku. Miks minu lora siin ikka lugeda ja proovida midagigi analüüsida, kui selle loo aluseks olevas raamatuarhiivis on raamatu kohta öeldud, et tegu on satiiri ja/või utoopia raamatuga. Proosit!


 LÕPP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar