reede, detsember 01, 2023

Militaaralbum

Leidsin ühe kummalise albumi (Album militaire) Ameerika digitaalsest raamatukogust. Püstitasin teema ka ühes kinnises FB grupis, kust sain teemale mõne vastuse. Kuna seda blogi külastavad mõned lugejad, keda seal grupis ei ole, siis teen sellest albumist lühikese postituse ka siia. Kui seda postitust juhtub lugema keegi, kes on sinapeal trükikunstiga, siis sooviksin võimalusel kommentaari, et mis tehnikaga need pildid on tehtud? Hetkel jääb teema minu jaoks ulmevaldkonda. Alustan päris algusest ja selgitan tausta ka juurde, kuigi blogis on olemas päris põhjalik teema fotograafia ajaloo kohta.

Tegu on 1800. aastal välja antud albumiga. Esimene tõsiseltvõetav fotoaparaat ilmus peale 1830ndaid, kuid muidugi on ametlikus ajaloos otsad lahti, sest pean võimatuks teha taolisi pilte (vaata alumist pilti) camera obscura'ga, mis olevat fotoaparaadi eelkäija.


Sellist pilti saab teha camera obscura'ga ainult sellisel juhul, kui käsutatakse kõik mehed väljakul liikumatult seisma ja camera obscura pimikus asuv sein, kuhu ümberpööratud pilt läbi ava kandub, on terves ulatuses fotoelement, ehk salvestab seinale langeva valguse. Mingit käsitsi maalimist camera obscura'ga sellise pildi puhul ei pea usutavaks.

Esimene foto, kuhu on peale jäänud inimene, on tehtud väidetavalt 24 aprilli ja 4 mai vahel 1838. Alumine pilt.

Antud pilt ise on juba paras müstifikatsioon ja anomaalia (terve linna peale üks ainus inimene?). Tekib küsimus, kas seda saab üldse tõsiselt võtta? Paraku, midagi peab aluseks võtma, et üldse teemasid saaks uurida.

Album militaire

Kleebin siia mõned suurendused albumis olevatest piltidest, kus on kummalisused. Esiteks, tegu ei tohiks justkui mitte mingi valemiga olla fotodega, sest väidetavalt aastal 1800 polnud tehnoloogiat pildistamiseks ja veel vähem polnud värvilisi fotosid. Kuid millega on sellisel juhul tegu? Kas tegu võib olla mingit sorti õlimaalide või mõnd muud sorti maalitehnikaga? Vastuse küsimusele, mida pakkus vanameister Arne, panen loo lõppu.


Kes ei viitsinud lingile vajutada ja pilte läbi vaadata, siis album sisaldab taolisi pilte nagu ülemisel pildil näha.

Hakkasin sõdurite nägusid suurendama ja absoluutselt kõik näod on erinevad. Nägusid suurendades tekkisid aga küsimused.

Tundub nagu osad näod oleks kuskilt välja lõigatud ja sellele pildile kleebitud (kollaaž?). Mõne näo asetus tundub olevat nihkes keha asendi suhtes.

Tundub kahtlane, et tegu on kollaažiga, kuid täielikult ei saa ka seda võimalust välistada. Ent ometi, 1800 aasta ja kollaaž? Lisaks inimeste näod, mis on fotod - ei lähe see asi kokku mitte kuidagi. Ühe variandina mõtlesin, et tegu ei ole mitte 1800. aasta albumiga, vaid 1900. aasta omaga, kuid ka see ei tundu asjalik variant olevat, sest siis oleks loogiline, et album sisaldaks ainult fotosid. Osad pildid aga on ilmselgelt joonistused.

Ülemist pilti vaadates meenus mulle PC mäng Return to Castle Wolfenstein, mida aastakümneid tagasi sai arvutis mängitud. Just samas stiilis olid selles mängus vaheklipid tehtud. Tegelased olid arvutisimulatsioon ja näod olid justkui reaalsed, mis neile tegelastele olid ette kleebitud. Piksleid oli küll vähevõitu, selleks ka sellised tondinäod.

Järgmine pilt on hea näide sellest, et nende piltide puhul võiks kahtlustada, et tegu on fotodega, sest loogiliselt võttes, mitte keegi ei suuda omale ühe millisekundi jooksul meelde jätta üht väga pisikest detaili, mida hiljem ümber joonistada. Seda enam, et kui tegu on militaaralbumiga, siis sõjaväes sellised lohakused ei ole aktsepteeritavad ja kunstnik ammugi ei joonistaks neid äpardusi pildile. Kui aga tegu on fotoga, siis on loogiline, et selle ratasaniku äpardus sellesse albumisse jõudis. Hiljem nägid ülemused ilmutatud fotot ja ratsanikul tuli nädalaid köögitoimkonnas kartuleid koorida.

Et pea ikka korralikult sassi ajada, panen järgmiseks pildi, mille kohta Arne ütles, et tegu ei saa olla fotoga. Hobusel on vari, aga inimeste varjud puuduvad.

Albumisse on "petteks" visatud ka mõned ilmselgelt joonistatud pildid.

Lõpetuseks panen siia Arne kommentaari, mis tema asja kohta arvas, sest ainult selle variandiga saab terve ajaloo kummalisused ära seletada. Samas, mis on tõde või kas see lugu üldse nii müstiline tundub, kui algul paistab? Üks aga tundub selge olevat - asjad ei pruugi alati olla nii nagu need algul paistavad.

Vanameistri kommentaar: Lihtsalt tundub et maailm on üüratult pöörasem kui me ette kujutame. Neid pilte polegi tehtud, seda raamatutki pole olemas. Sest näiteks raamatuid gravüüridega ei saa ju olemas olla, sest kuidas neid gravüüre vähendada raamatulehe suuruseks? Lihtsalt AI tegi neid mõned aastad tagasi, või tegi selle eile, kui sa seda raamatut esimest korda nägid. Sa ise teed seda oma vaatlemisega, kuidas - mina ei tea.

LÕPP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar