teisipäev, august 08, 2023

Nägematu valgus

Taolisis lugusid olen ennegi lugenud ja veelgi fantastilisemaid. Kas aga selliste lugude puhul on tegu pettusega või on siiski tegemist tõsise teadusega, mis on meie eest peidetud seitsme luku taha? Kui oletada viimast, siis ei kehti füüsikaõpikud ja kogu vastava-suunaline teadus. Algavas loos panin viimasele lausele joone alla, sest tavaliselt kõike kaarte pole mõtet kohe avada, kuid oletada võib, et katsed olid tegelikult edukad. Üldiselt, kui on võimalik muuta mateeriat „ajutiselt“ läbipaistvaks, siis võib ka selle põhjal väita, et mitte miski pole tegelikult reaalne…

Nägematu valgus 

Kiired mis teevad asjad läbipaistvaks. India õpetlase leiutis.

Kalkutast tulevad teated, et kuulsal India õpetlasel Jagadis Chandra Bosel on korda läinud leida valguskiiri, mis sissetungides teatud läbipaistmatutesse kehadesse need läbipaistvaks teevad. Tähendab, on tegemist uute valgusekiirtega, mis sarnased Röntgeni kiirtele.

Sir Jagadis Chandra Boie on ühe Kalkuta teadusliku instituudi direktor. Instituut kannab tema enese nime, ja on suurim sellesarnane instituut Kaug-Idas. Terve rida India, Jaapani ja Hiina õpetlasi on seal tegevuses. Chandra Bose teeb tegemist peaasjalikult lühikeste elektrilainete probleemiga ja siiamaani seletamatute optika küsimustega. Nende mõlemate alade kohta on ta avaldanud terve rea raamatuid, mis tema nime on teinud tuntuks ka Euroopas. Tema uuemate uurimuste tulemus, „nägematute kiirte" leidmine, ei tohiks siis selle tõttu olla pettus.

30 aastat on ta tegutsenud katsete kallal lühikeste elektrilainetega. Selle järele, kui tal on korda läinud ära seletada terve rea veel tundmatuid lühikeste lainete omadusi, tuli ta viimaks äratundmisele, et on võimalik kasutada oma uurimiste tulemusi praktiliselt. Ta valmistas aparaadi, mis saavutab isesuguseid lühikesi elektrilaineid. Teadlane nimetas selle aparaadi „Super-Retinaks“. Selle saavutatud valgusenergia tõmbavat teatud kehad enesesse ja muutuvat lühikese aja jooksul läbipaistvaks. Inimese silmale on teadlase leitu hiilgav energia nähtamatu. Sellepärast nimetabki hindu seda „nägematuks valguseks“. Tal õnnestunud juba tervet rida asju läbi valgustada. Tema katse on kõige paremini õnnestunud söega, aga vesi näiteks tema aparaadi valgustamist vastu ei võta. Ühel katsel tegi nägematu valgus paksu poognasuuruse raamatu läbipaistvaks kui klaas.

Orgaanilistest kehadest andsid häid tulemusi taimed. Need imesid kiiresti sisse nägematut valgust ja muutusid täielikult läbipaistvaks. Loomade ja inimestega ettevõetud katsed ebaõnnestusid.


LÕPP

Allikas: Esmaspäev: piltidega nädalleht, nr. 10, 9 märts 1925.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar