kolmapäev, august 17, 2022

Karl von Spruneri ajaloolis-geograafiline atlas (1846)

See atlas on äge selle poolest, et nendel vanadele kaartidele on märgitud ära "muldvana" ajalugu ja kes natukenegi viitsib mõelda ja on ajalugu uurinud väheke kriitilisema pilguga, see võib siit leida üht-teist põnevat. Kui vaadata kogu atlase raamatut tervikuna, siis ma leian nendel kaartidel kohati suuri vastuolusid teatud kaartide vahel. Kuid vastuolusid ma võrdlema ei hakka, sest pildimaterjali on niigi kuhjaga ja kes natukenegi mõelda viitsib, leiab need vastuolud ise üles. Eesti on siin väga hea indikaator. Ei maksa tähele panna riikide rannajoont vanal ajal, sest tundub, et need kaardid on pandud kõik sarnasele põhjale. On ammugi selge, et alles mõnisada aastat tagasi olid riikide rannajooned hoopis midagi muud kui praegu. Mõnel kaardil on mõni linn märgitud väheke teise kohta, võrreldes sellega, kus linn tänapäeval asub. Neid vigu ei tasu tähele panna. Kindlasti on mul midagi olulist kaartidelt ka märkamata jäänud, seepärast tasub ise seda raamatut põhjalikumalt uurida (link).

Üleval on Aleksander Suure (u 300 eKr) ajastu aegne kaart.

Läänemerd kutsuti siis Oceanus Borealis, mis tõlkes tähendab Põhja ookean või Põhjamaine ookean. Kummaline on see, et Vahemerd, mis on suurem Läänemerest, ookeaniks ei nimetatud vaid nimetati mereks - Mare Internum. Baltimaid valitsesid Melanchlaeni hõimud. Tänapäeval (Wiki) tegelikult ei teata, kes need Melanchnaelid olid ja kus nad täpselt paiknesid.

Praeguse Venemaa kohale on märgitud Hüperborea. Millal teie arvates võis esimest korda ilmuda kaartidele sõna  - Russia või Rus? Ja veel huvitavam on lugu Lätiga.

 
Järgmisel kaardil on kujutatud Rooma impeeriumit. 


Uurali mäestik on nimetatud Hüperborea mägedeks. Hüperborea asub täpselt Eesti ja Uuralite vahel.

 
Eesti kohale on kirjutatud "Carbones". Tänapäevase Valgevene kohal on miski koht või miskid tegelased nimega  "Borusci".

Küsimärke näeb nendel kaartidel veel teisigi. Thule on kujutatud küsimärgiga kahte kohta. Kas ma võin järeldada seda, et ülejäänud kohad, kus küsimärk puudub, on 19. sajandi keskpaigal suhteliselt kindlasti olnud ära tõestatud?


 
Natuke hilisem Rooma Impeeriumi kaart. 

Eestimaa (Esti) laiutab üle praeguse Läti. Läänemerd nimetatakse Oceanus Sarmaticus'eks. Mida aga võiks tähendada "Thuidos"? Internetist sain sellise vaste "saksa > diot = human being = Gothic thuidos".

 
Järgmise kaardi ajastu pole mulle päris selge, kirjas on vaid "Vana maailm".

Eestit nimetatakse Aestyiks, mis peaks samuti üpris tuntud nimi olema. Soome aga laiutab suurel osal põhja pool - Fenni Zuomi. Uuralites pesitsevad aga tšuudid, kes olla samuti eestlased olnud. Kesk-Soomesse on kolinud Karbonesid (Carbones), kes paar kaarti üleval pool olid märgitud Eesti kohale.

 
Järgmine Rooma Riigi ja Põhjamaade barbarite kaart. Kes tahab põhjamaade barbaritest rohkem teada, siis kuskil blogis on neist jutt olemas. 


Eesti hoiab jätkuvalt oma piire. Kui lugeda ugrid ja madjarid ka nüüd eestlasteks, siis terve praegune Põhja-Venemaa tundub neile kuuluvat. Miks ma seda ütlen on see, et ei tasu vist eriti kobiseda eestlaste põlise kodupaiga üle. Vene-Slaavlased laiutavad praeguse Leedu kohalt kuni umbes praeguse Moskvani. Huvitav on see, et sellel kaardil kirjutatakse nende kohta "Veneten Sclavinen". Kas mitte sõna "Veneten" ei ole mitte tulnud soome või eesti keelest? Kus kohast tekkis hiljem sõna Russia, RUS?

Euroopa kaart VI aastasajal.

Eestlased laiutavad ikka samal kohal. Nimetatkse neid "Esten Czuden" Eesti tšuudid. Kaardile ilmus Leedu.

 
Kaart Karl Suure ajast.
 

 Eesti kohalt suuri muutusi pole. Sloveenid on vahepeal meie naabriks kolinud.

 
Euroopa X sajandil. 

Kaardile on tekkinud "Russische Reich" ehk Vene Riik. Eestis on kaks tähtsamat linna Tartu ja Varbola. Esimest korda näeb ka Lätlasi "Latwa".


 
Ristisõdade aegne Euroopa kaart.
 

Eesti on jälle vaba. Kaardile on tekkinud Tallinn või siis Lindanise. Sõna  "vene" või RUS on kaardilt kadunud.

 
Euroopa kaart XIV sajandi lõpul. Huvitav on märkida, et Rooma 14 on kaardil õigesti kirjutatud. Tänapäeval ikka enamusel esemetel (kellad) on Rooma neli kujutatud nelja postina IIII. Eesti (koos Liivimaa ja praeguse Lätiga) paistab vaba olevat ja lätlased on jälle kuhugile kadunud.

Põhja-Ameerika, Kanada Labrador ja NewFoundland peale X sajandit. Kas juhus? Estotoland ja Vinland. Seda teemat olen põgusalt puudutanud vist ka Friisimaa teemas, seal oli kaart Estotilandiga. Osad ajaloolased väidavad, et viikingid käisid ammu enne Columbust Ameerikas. Ja kes olid viikingid? Viikingid olid Euroopa Põhjamaa rahvas. See, et eestlaste osa viikingi ajastust kuidagi ära nullitud või väikseks on tehtud, on pigem meie ajaloolaste tegemata töö. Kes karjub kõvemini, selle häält on kaugemale kuulda. On tegelikult väga palju kaudseid tõestusi, et eestlased on vägev rahvas ajaloos olnud. Vinlandi all on mõeldud meie Vikingi aegseid Skandinaavia vendi ja Estotoland või siis Estotiland oli otseselt eestlastega seotud. See, et raamatutes seda ei kinnitata, pole veel mingi tõend. Maa nimi ja kaudsed tõendid kinnitavad seda. Tasub uurida ja lugeda seda raamatut - Vinland and its ruins. Some of the evidence that Northmen were in Massachusetts in pre-Columbian days (1899). Eestlaste kohta te suurt sealt ei leia, sest eestlased on ajaloos millegipärast ära nuditud, aga kui juba Tacticus ütles, et Aestyd olid üks vägev Põhjamaa rahvas ja nüüd ka ajaloolased kinnitavad Saaremaa vägevate viikingite olemasolus.

 

Lisan siia veel ühe kaudse tõendi, millest nähtub, et sõna Eesti või Estonia on eksisteerinud riigi, kus me elame, nimena juba iidamast-aadamast ajast saati.

Allikas: Eesti minewik Vatikani Salaarhiiwis, Päewaleht, nr. 318, 22 november 1939, Eesti Rahvusraamatukogu digitaalne arhiiv.

 
Euroopa XVI sajandi keskel. Kui kasutada samasugust loogikat rooma numbrite juures nagu number nelja puhul (IIII) on kasutatud, siis kuidas peaks kirjutama number kuut? 


Lätlased on kadunud. Schwert Oidens peaks tähendama Mõõgaordu.

 
Vasakul on kaart XIII sajandist ja paremal aastast 1525 kuni 1562.


Läti on ilusti jälle peal. Kas keegi üldse teab midagi Läti ajaloost? Saaremaa kohta on kirjutatud Ey-Sissla, küsimärgiga. Mida see võiks tähendada. Saaremaaga on veel see pull asi, et ei tea mina kuidas nad on osanud ära puterdada, aga Saaremaad nimetati ennemat Kura-Saareks või ka Kure-Saareks. Preagune Kuressaare linna nimi oli aga Arensburg. Kuidagi on ära putertatud ja Kuresaar sai omale nimeks Saaremaa ja selle pealinn haaras omale Kure-Saare nime.

 
Die Reiche der Nordmannen X-XII sajand. Nord = põhi ja mann = mees? See selleks, aga tegelikult on nüüd päris sassis juba need ajastud ja riigikorrad. Vaata näiteks kaarti X sajandist ja ristisõdade ajastust. Eesti = Etum Eastland.


Viimaseks panen siia kaardid, millest ühel väikesel kaardil 900? eKr on kujutatud kohta nimega ELYSIUM. 

Elysium oli vanakreeka mütoloogias osa allmaailmast või ka siis paradiisist, mis olevat olnud vagade ja õiglaste surnute elupaik. Elysium asus maailma lääneserva piirkonnas ookeani kaldal, kus pärast surma elavad seal igaveses õndsuses kõik kangelased. Varasemate teadete alusel järeldati, et Elysiumi said minna ainult need inimesed, keda jumalad eriliselt eelistasid ja nad muudeti seal surematuks. Hollywood on ka vastava filmi üllitanud vastavalt oma nägemusele? Seda filmi peaks ulmesõber ise vaatama, kuid jumalate asupaigast on asi ikka päris kaugel, kuid tehnoloogia oli neil võimas ja Maal elavaid tavalisi inimesi koheldi rämpsuna...mõttekoht...

LÕPP  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar