reede, november 18, 2022

Obeliskid


...ja viimaseks Intermeediumi teemaks või õigemini intermeediumist väljumise teemaks on obeliskid, mida vanadel aegadel teati üle ilma olevat sadades eksemplarides, tänapäeval aga ainult 50. Täpse nimekirja obeliskidest leiad siit

"...Kui see kivinõel välja kaevati, siis leiti midagi eriskummalist. Tema alumine külg polnud mitte lame, vaid pool-kuuli taoliselt ümmargune. Muidugi oleks ta kohe ümber kukkunud, kui tal poleks olnud sellekohaseid tugesid. Nelja nurga alla olid pandud kummalised metallist alused, millest selgesti võis tunda vähja kuju..."

Kaevati siis obelisk liiva alt välja ja obeliski ning pjedestaali ühenduskoht oli käpardlikult kinni müüritud. Tõenäoliselt kardeti, et see 200 tonnine kolakas kukub ümber, sest see toetus ainult neljale pronks-junnile.

Üks tugedest on nähtaval, teine on betooni sees peidus.

Tänapäeval asub see obelisk New York'is Central Park'is (alumine pilt). Ülemisel pildil ma ei suuda kuidagi tuvastada krabi sõrakesi, aga pilt on ka kehva, vist olla tehtud millalgi 1879. aastal. Väidetavalt olla need  nn. "originaal krabikesed" obeliski alla pandud aastal 12 eKr, kuna obelisk sai Alexandriasse transportimisel viga...kes tahab loeb raamatust ise edasi, ei hakka siia teisi oletusi panema, kuid raamatus on põnevat materjali päris palju. 

Tundub sedasi, et krabide sõrad olid rüüstajate poolt ära murtud. Kas keegi on lugenud ja näinud osade ajaloolaste oletust, kuidas obeliske püstitati? Veeti lage väli liiva täis ning kaevati auk parasjagu nii suur, et obelisk kukutati kokku veetud mäe otsast püsti auku sisse. Hiljem eemaldati mägi obeliski ümbert. Kas kõlas loogiliselt? Ja siis need samad kilplased panid obeliskidele veel sellised pronks-krabikesed alla. Oeh.

Ma ei võtaks kuigi tõsiselt neil proksjunnidel olevaid peale nikerdatud tekste.


Need pronksesemed ja tekstid ei lähe omavahel kokku. Meenub kohe Kullamaa Sita-Koti Matsi kivirist. Pootstaagid on kuidagi neile pronksesemetele hiljem peale nikerdatud. On ütlus, kes maksab, see tellib muusika. Kuidas aga ajalooga on?

Järgmine õpikunäide, kuidas 200 tonnist obeliski paigaldada. Esiti pilti vaadates, tundub see naeruväärsena, aga kui korraks proovida mõelda nii, et kõikide objektide/inimeste mastaabid on kujutatud õigetena? 

Obeliskid olid kaetud metallidega, nii vase, pronksi kui ka kullaga. Link raamatule. 

"See obelisk koos teistega on kindlalt kaevandatud Syenes, Ülem-Egiptuse piiril. Ei ole lihtne välja selgitada, kuidas hieroglüüfid nii kõvale pinnale on raiutud ja milline oli selleks kasutatud pronkstööriistade karastamise protsess. Härra Macdonald of Aberdeen ja teised selle riigi graniiditöölised suudavad seda seletada: võib-olla tehti nikerdused obeliskide sisse smirgelpulbri abil."

Obelisk tipp Arles'is (Prantsusmaa) vanasti..

...ja tänapäeval.

Obeliskid toetuvad põhjusega neljale vask- või pronkselukale või kuulile. Tundub, et tõde hakkab obeliskide kohta selguma ja ise ei peagi oletama, sest kõik on kirjas, kuid hetkel on veel puudu kõige tähtsam, et kuidas ja millise tehnoloogiaga?

"Püramidiooniga oli teisiti... Selle tipp või teravik oli kaetud kulla või kullatud pronksiga. Päike puudutab oma kiirtega varahommikul esimesena seda punkti. Kuninganna Hatasu püstitatud Karnaki obeliski kohta teame, et selle püramidooni tipp oli kaetud "puhta kullaga", nagu ütleb kiri obeliskil endal. Teised olid jälle vasega kaetud; Näiteks kaks Heliopolise obeliski. Link raamatule.

Obeliskide tipud olid kaetud metalliga, mida kutsuti ELECTRUM'iks. Electrum tähendab nii elektrit kui elektroni. "Kuldne metall, mida on siin mainitud, saab olla ainult vase ja kulla sulam. Osad arvavad, et see oli vana-aja electrum, mis oli hoopis hõbeda ja kulla sulam. 

Electrum koosnes 4 osast kullast ja ühest osast hõbedast.

Obeliskid olid tõenäoliselt elektritornid, mis "kuidagi" kogusid energiat kas päikeselt või atmosfäärist ja tekitasid võimsa magnetvälja (4 vask-krabi/lõvi) ja edastasid selle päikese majja (house of the sun). Ilmselgelt on informatsioon äärmiselt poolik ja puudulik, ehk kunagi selgub täpsemalt midagi, kuid hetkel ma kahtlen selles, sest vastasel juhul saaks igaüks varsti ise omale elektrijaama ehitada ja see pole kindlasti teatud tegelastele meeltmööda... Ajalugu on äärmiselt puudulik, nähtavale on jäänud tühine protsent või üldised kirjeldused. Oletame, et ma valan omale vastavalt retseptile Electrumit. Teen sellest miniatuurse obeliski teraviku. Ehitan pisikese tellistest obeliski ja panen selle nelja pronksjuraka peale seisma ja edasi?

Lõpetuseks ägedat ulmet, mida selles raamatus muidugi võimatuks ja täielikuks jamaks peeti. Toon siia ära kahe erineva ajastu ja erineva inimese hieroglüüfide tõlke Kleoptra nõelalt. 

Raamatus on olemas muidugi ka tõlge, kuidas "tänapäeva" teadus obeliskide hieroglüüfe tõlgib, kuid ma ei hakka parem selle kohta midagi siin arvama...Ulmeinimeste vana tõde on aga see: keera info 180 kraadi ja....

Athanasius Kircher oma teoses "Oedipus" (avaldatud 1650. aastal) ütleb meie obeliskist rääkides: "See [New Yorgi obelisk] toob välja kaheteistkümne päikesegeeniuse tegevuse ja funktsioonid maailma valitsuses, mis tulenevad nende kaitsest ja kohalolekust, ning milliste riituste ja tseremooniatega tuleb neid kõiki lepitada; sest igaüks oma ringreisil mööda nelja osapoolt valvab oma kindlat veerandit maailmast, mida ta nii kurjade geeniuste rünnakute eest valvab kui ka hoiab." Peale selle mainib Kircher, et obeliski põhjale olid graveeritud sõnad "vaarao nõel",,

Tõlge aastast 1340.
See kiri on obeliski peal.
Mina Yammer - ben - Shadd Id,
rajasin selle linna,
kui vanadus mind veel ei tabanud,
surm ei seganud
ega hallid juuksed mind ei vaevanud,
kui siin oli palju kive ja inimesed ei tunnistanud isandaid.
Olen ehitanud selle sammaskodasid,
kaevanud selle kanaleid
ja istutanud puid
ning soovinud kaunistada
seda suurepäraste monumentide
ja hämmastavate ehitistega.
Olen saatnud oma teenijad
El-Thabut-ben-Marrati,
Adite ja Maq-dam-ibn-El-Amr-ben-abi-Re-ali,
trumudiidi, kaliifi Tarimi mäele,
Punasele mäele, ja nad raiusid
sellest kaks kivi välja ja kandsid neid õlgadel.
Siis, kui üks El'Thabuti ribidest oli purunenud,
lasin ma oma kuningriigi elanikel teha parandused.
Nüüd püstitas need kaks (obeliski)
mutafakiit El Fatan-ibn-Jarud
mulle ühel ilusal päeval.

LÕPP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar