laupäev, november 05, 2022

Matrix IV (osa III)

Maailmade vahel/sees on olemas kohad, kus saab puhata või ka neisse kinni jääda. Üldjuhul need kohad on eksitava iseloomuga.


Palju on seletamatut selles filmis, kuid miskipärast köitis tähelepanu selline sõna nagu "Laevavõrk".


Filmis on nii palju ulmelist informatsiooni ja see paneb kohe pikemaks ajaks mõtlema.
"Kas mälestustel põhinev reaalsus on vaid fantaasia?" 
Mulle tundub, et minu mälestused on päris. Tegu on minu mõistuse kohaselt reaalselt aset leidnud sündmustega, milles ma olen "kindlalt" osalenud. Mõne sündmuse puhul on ainult mõned detailid ununenud ja aju või mõistus asendab tühjad kohad mingite muude detailidega.
Mis on aju ja mis on mõistus?
Aju on riistvara.
Mõistus on programm. 
/Lähen korra jutuga teemast välja. Ajul on side teiste maailmadega ja on (oli) isegi teada, millised aju osad, milliseid ühendusi "kõiksusega" võimaldavad. Leidsin selle kohta ühe väga huvitava pildi u. 400-aastat vanast ladina keelsest raamatust, kuid sellest võib-olla kunagi hiljem./ 
Inimesed on Matrixi lõksus ja seega me reeglina oskamegi mõelda ainult seda, mida oleme oma viie meelega tundnud. 



Doktorbotid. 2 tabletti Paracetamooli 2 korda päevas, 1 tbl Zyrtecit ja kolme päeva pärast helista...


Kumb maailm sulle rohkem meeldib, kas see, senini veel suhteliselt talutav maine maailm, koos imeilusa loodusega ehk Matrix või see hall ja kõle päikeseta maa-alune "päris" maailm, kus toiduks on halli värvi lobi ja igal pool varitsevad masinad, kes tahavad su nahka pista. 
Kas alati on tarvis teada tõde?
Kumb valida, kas illusioon või tõelisus?


Kas nad on meid topelt petnud? Kas ikka on nii, et selle mängu ehk maailma looja on inimene ise? Paljud arvavadki nii ja eks selle kohta ole ka vanasõnasid ja laulusõnasid. "Iga mees on oma saatuse sepp ja oma õnne valaja". Tundub loogiline, aga mis siis kui see on kõik vale, see ei kehti. Võime ju pead raputada, et ei ei ei, ikka ise olen oma õnne sepp, aga kui ei ole?


Kui me ei tea, mis on tõeline, siis mida me üldse teame ja kuidas oskame käituda? Me mängime ja käitume Matrixi reeglite järgi. Mis on selle mõte Matrixi ja mis on selle mõte sinu jaoks? Matrixi jaoks oleme patareid, aga ise enda jaoks? 



Matrix teeb igast unistusest, igast ideest relva. See teeb relva kõigest, mis on inimestele tähtis. Iga oma unistuse ja iga ideega mässid sa ennast veel rohkem Matrixisse. Sa oled hõivatud temaga, sa oled temas...
Siin maailmas on tõde peidetud, kuid samas on see avalik ja kõigile näha. Enamus aga ei näe seda. 
"Pane see nähtavale kohale ja keegi ei leia seda."


Kõik asjad ja vastuolud saab ära selgitada Matrixiga või virtuaalsusega. Näiteks versiooniuuendus jättis meie reaalsusse eelmise versiooni kummalise pärandi, mida me ajalooks kutsume. See on täis vigu ja sellepärast ei saagi ajaloos ei üht ega teist versiooni omavahel klappima. Miks ei saa? Sest algandmeid on muudetud ja uuendatud, need ei sobi enam vanaga, aga vana ei saa täielikult eemaldada kah, sest see on ju versiooniuuendus (update). Terve ajaloo saab korda ainult täiesti uue Matrixiga, kust ei jää vanad andmed enam läbi kumama, sest siis seda enam pole, siis on kõik uus, valge leht.


Vanale Matrixi versioonile tehti uuendus, sest see oli läbi kukkunud. Ei ole täpselt teada, mis selles versioonis valesti läks, aga terve see blogi on ajaloo ulmet täis kogu eelmise (vbl ka kõigi) Matrixi versioonide kohta. 
Siin oleks õige küsimus vast see, et kas praegune versioon Matrixist on parem kui eelmine versioon? Sellele küsimusele ma seekord vastan sedasi - kõik oleneb sinust (muidugi ka minust).
Filmi II osas, kui ma õigesti mäletan, öeldi, et see on Matrixist kuues versioon ja see jääb viimaseks. Uut versiooni enam ei tehta. 
Kas inimkond õnnestub seekord või läheb nii nagu alati? 
Matrixi eesmärk on meid siin puuris hoida sedasi, et me ei ärkaks kunagi sellest võlts maailmast.
Ma ei tahaks kuidagi öelda, et "tavaline" inimene oleks justkui üldjuhul rumal. Mulje on petlik ja selle pettekujutelma ja uinutamise loob just see süsteem koos oma bottidega (kool, raamatud, ajakirjandus, TV, raadio). Valik on tegelikult meie. Me saame kuulata, lugeda, vaadata ja õppida, mida me ise tahame. Väärt ja abistavat materjali on piisavalt, meie asi on see ära tunda. Keegi ei sunni meid lugema "jama", kuulama lolli juttu või "madalat" muusikat. Keegi ei sunni meid vaatama seda, mida me ei taha. On ainult üks programm, mis on pool-sunniviisiline ja see on põhikool. 
Mina olen omast arust justkui proovinud koguaeg "mõelda", aga seda on ikka liiga vähe olnud. Mul on isegi kraad taskus. Matrixi programmis osalemiseks ja kaasa noogutamiseks on läinud seda vaja. Tegelikult olen ma selle oma kasuks tööle pannud ja see on loonud mulle soodsad tingimused "mõtlemiseks ja uurimiseks". Suuremalt mõeldes võin öelda sedasi, et kraadi ei ole tegelikult tarvis.


See Matrixi film on justkui vastupidine võrreldes enamike ulmefilmidega. Film on otsast otsani infot täis. Isegi algselt tundunud "libainfosse" on jäetud sõnum, kuid ma ei oska veel õigest kohast otsida. Vaata alumist pilti. 
Ma guugeldasin sõna Mnemosyne ja sain vastuseks, et tegu oli vanakreeka mütoloogias "mälu jumalannaga" Goddess of memory. No pidi ikka fantaasia olema, et sellele filmile sisu välja mõelda. Filmi välja mõtleja kohta ei tea poetada suurt midagi, kes tahab, guugeldab ise. 


Kui teise ilma kord aeg on minna, kas siis meid ootavad seal samuti ees fännklubid ja Neo-loogid, kellel on meile hirmus palju küsimusi? Või on meie elud olnud nii hirmus tühised, et halli putru ka ei taheta anda?


See on hea teema, mille üle arutleda, kas kontroll või vabadus? Ma olen inimtüüpe näinud ja kuulnud nende selgitusi olukordadele, mis on absoluutselt vastupidised minu mõtetele. Duaalsus? Aga see küsimus on hea, nagu kontrollküsimus kohe. 
Proovige uurida mõne inimese käest, mille tema valiks. Enamus valivad suure hurraaga vabaduse, liberaalne ikkagist, kuid mõni valib ka kontrolli ja hakkab seda põhjendama. Sellega, kes kontrolli valis, on asjad selged, see ei muuda oma otsust. Nende puhul võid oletada umbes 90% tõenäosusega, et tegu on bottidega. On vähe inimesi, kes valiksid vabaduse asemel kontrolli, kuid siiski ka neid on. See, aga kes vabaduse valis, seda proovige mõjutada. Rääkige näiteks, et kontrollsüsteemiga ei saa tekkida sarimõrvareid, lapsed ei kao kunagi ära, kõik on turvaline ja kindel jms. Kui paljud jäävad vabadusele kindlaks? Inimese tunnebki sellest ära, et ta kõhkleb, analüüsib, muudab meelt. Kõik inimesed ei oska endale hoobilt aru anda, et vabaduse vastand on vangla. See on minu pool-toores teooria, et kui kohtate või tunnete mõnda justkui haritud inimest, kes on mõnedes küsimustes absoluutselt ümberlükkamatud, kes ei oska analüüsida või kes ei oska kaaluda mõnda muud võimalust ja raiub muudkui oma, seda "virtuaali" jooksutab programm. Tegu on botiga. Siin ei tohi valesti aru saada. Matrix on kujundanud selle keskkonna. Maailmavaatelised, usulised, aatelised ja poliitilised vaated on sügavuti kinnistunud ka "päris" inimestesse. Nende pinnalt järeldusi teha ja küsimusi küsida ei ole õige. "Õiged" kontrollküsimused tuleb teil endil välja nuputada.
Lõigu alguses aga esitatud küsimuse vastus on....Ma ei sooviks seda öelda. Kes mõttega on lugenud, see teab vastust isegi.




Filmist käib läbi päris arvestatav hulk tundmatuid nimesid ja termineid. Näiteks, mis on Sentinel ja miks valiti just see sõna ära märkimist. Uurisin natukene ja selgus, et see on Euroopa kosmoseagentuuri Maa jälgimise või monitoorimise satelliit kontrollsüsteem
See on Hollywoodi film, aga rõhutatakse EU-d. Kas see tuleb Wahowskist või millestki muust, ei tea.
Milline kontrollsüsteem on praegu meie ühiskonnas ja millise süsteemi juurde teel ollakse? 
Seda süsteemi ei saa võita, aga selle eest saab end peita...



Taeva kohta olen ma mõned read siia blogisse kuskile kirja pannud. Kunagi jõudsin arvamusele, et Maa on reaalne, aga taevas mitte...



Järgneb...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar