neljapäev, märts 24, 2022

Arktika uurija John Rossi põhjanaba reis

Sir John Ross (24. juuni 1777 – 30. august 1856) oli Šoti kuningliku mereväe ohvitser ja polaaruurija. Ta oli Sir James Clark Rossi onu, kes koos temaga Arktikat uuris ja hiljem Antarktika ekspeditsioone juhtis. 


Esimene Rossi Arktika ekspeditsioon toimus 1818. aastal. Eesmärgiks oli lahendada Loodeväila küsimus. Samuti pidi ta üles märkima hoovused, looded, jää seisu ja magnetismi ning koguma teelt leitud artefakte. Rossi olla eksitanud seal miraaž, kus ta nägi Loodeväina lõpus olevat mägesid. Ta nimetas mäed "Croker Mountains" tolleaegse Admiraliteedi esimese sekretäri John Wilson Crokeri auks. Seejärel naasis ta Inglismaale vaatamata mitmete oma ohvitseride, sealhulgas Parry ja Edward Sabine'i protestidele, kes arvasid, et ta oleks pidanud "mägesid" põhjalikumalt uurima. Aasta hiljem avaldatud aruanne tema reisist tõi päevavalgele nende erimeelsused ja sellele järgnenud vaidlused Croker Mountainsi olemasolu üle hävitasid tema maine. Rossi teine Arktika ekspeditsioon toimus 1829-1933. Selle ekspeditsiooni käigus jõuti põhjamagnetpoolusele. Kas Ross nägi seal tõepoolest miraaži või muid ebamaiseid nägemusi, seda ei tea öelda, kuid tema käikudest on tehtud joonistusi, millele tahangi blogi lugeja tähelepanu juhtida. Tema käikudest on palju joonistusi, mis enam kui kummalised. Ross leidis ka Melwille lahe äärest jää pealt suure metoriidi, mida "raua majaks" kutsuti. See umbes 40 tonnine meteoriit toimetati 1903. aastal New-Yorki. 

Ma olen lugenud palju kirjandust meteoriitide kohta ja nagu välja on tulnud, siis isegi mõnekümne kilosed meteoriidid löövad maasse päris korraliku augu ja hiljem tuleb neid sealt üles tõmmata ja välja kaevata, aga see 40 tonnine eksemplar siin kükitas kenasti jää peal.

Ülemisel ja alumisel pildil on kujutatud jäämäed. Mina ei tea, kas see on normaalne või mitte, aga lööge Google pildiotsingusse sisse iceberg ja vaadake, millised näevad jäämäed tänapäeval välja.

Anomaalja kaljudel, kus on kujutatud punast lund. Siin on mitu küsimust. Oletame, et Sahaara kõrbeliiv värvis lume punaseks, kuid miks siis taga olev lumi valge on? Samas Sahaara kõrbe tolm, mis tuultega võib mõni kord kaugele kanduda, kuid sellegipoolest ei tohiks lund punaseks värvida.

Rossi meeskond tantsib magnetpoolusel. Kas näete joonisel midagi kummalist?


No on see vast alles jäämägi. Meenutab kangesti obeliski. Ütlevad, et jäämägi, aga miks ta valge ei ole? Linnud tegivad täis?


Vot selline Kalju lõpetuseks. Küsimusi oleks miljon, aga vastuseid nagunii ei ole. Põhjanaba kohta võib siit blogist mõne loo leida, ehk on vastused seal peidus?

LÕPP

1 kommentaar:

  1. Olaf Janseni reisist Põhjanabale on väike raamatuke The Smoky God https://archive.org/details/TheSmokyGod/page/n3/mode/2up
    Põhjanabast on veel mõned raamatud, mille lugemiseni ma pole jõudnud
    The Phantom of the Poles William Reed https://archive.org/details/phantompoles00reedgoog/page/n10/mode/2up
    The World Beyond The Poles - Amadeo F. Giannini https://archive.org/details/WorldsBeyondThePolesPhysicalContinuityOfTheUniverseFinalWithAddedPages/page/n3/mode/2up
    A journey to the earth's interior; or, Have the poles really been discovered Gardner, Marshall https://archive.org/details/journeytoearthsi00gard/page/n9/mode/2up

    VastaKustuta