teisipäev, november 23, 2021

Tulnukad, QR-kood ja kogu maailma hullus

Häid ulmefilme on palju tehtud. Pean just silmas Hollywoodi toodangut. Eriti head filmid on tehtud kõik enne aastatuhande vahetust, kuid on ka erandeid. Üks päev siis sattusin teleri ette ja klõpsisin AMC kanalist välja filmi nagu The Arrival (1996, Charlie Sheen). 

Katkend filmist The Arrival. 

Olen katsunud ära vaadata nii palju Hollywoodi ulmefilme kui võimalik. Vanemates ulmefilmides ja -seriaalides on üheks lemmikteemaks tulnukate invasioon. Üheks kõigi aegade kõige kurikuulsamaks filmiks sellel teemal on vast „They Live“ (Nad Elavad, 1988, Roddy Piper) ja seriaaliks V.

Katkend filmist They Live. 

Eks ulmefilmid on ikka ulme, see ei saa olla päriselt? They Live filmistaar säutsus 2013. aastal Twitteris, et They Live on dokumentaalfilm. 

Rahu tema põrmule. Eks Roddy Piper pidas tulnukate all silmas Demokraate, aga no vaadake neid. Ma nimesid ei nimeta, äkki Hillary Clinton loeb mu blogi. Nali naljaks, aga film on tõesti hea, välja arvatud üks ülipikk kaklus-stseen, mis ei tundugi lõppevat. Miks ma seda lugu üldse kirjutan ja oma mõtteid avaldan on see, et kui Hollywood tahab meile läbi lillede öelda, et tulnukad on siin, aga meie, inimesed, ei vaevu silmi lahti tegema ja seda kõike nägema. Olgu need tulnukad kasvõi demokraadid. Tõenäoliselt sa loed seda lugu läbi oma nutitelefoni. Arvate, et see tehnoloogia on puhtalt inimese poolt välja mõeldud? Arvata võib mida iganes, kuid kas asjad ikka on päris sellised nagu meile proovitakse näidata? Lähen korra filmi The Arrival (Saabumine) juurde tagasi. Lühidalt on sisu järgmine. Üks NASA-s töötav teadlane avastab kummalise signaali kosmosest, mida ta peab tulnukate signaaliks. Ta räägib sellest oma ülemusele, kes ta selle peale vallandab. Tulevad siis mingid mehed ja hävitavad kõik tõendid selle signaali kohta, mis kogutud olid. Kaovad ka kõik seotud isikud, kuid filmi kangelane pääseb tänu oma otsustavusele ja uurib lõpuks tõe välja, mis siin maailmas toimub. Tulnukad muudavad maa kliimat soojemaks, endale sobivaks ja inimesele surmavaks. Mis seal täpsemalt edasi juhtus ja kuidas film lõppes, vaadake ise. Nüüd aga meie elu-olu juurde. Miks lennukid tossavad? Miks kõik maailm metsast puhtaks raiutakse? Kas vanasti mitte kaardil põhjanaba mitte valgeks ei olnud värvitud (jäätunud), nüüd aga on põhjanaba puhta sinine, Gröönimaa on ainult valgeks jäetud. Miks kasutatkse inimeste peal tulnukate tehnoloogiaid (teatavate ainete manustamine, mis on võimelised geene muutma). Miks märgistatakse inimesi tulnukate keeles (QR-koodis teatud "tõend"). Mis asi aga on üldse QR-kood ja mis infot see võib sisaldada?

Mis siis õieti on QR-kood? Ametlike allikate teatel on QR-kood ehk ruutkood (inglise keeles Quick Response code) Jaapanis loodud kodeeritud kahemõõtmeline maatrikskood, mis võimaldab skaneerida infot mobiiltelefoni, kus mobiilirakendus selle dekodeerib. ISO standardite leht ütleb, et tegu on informatsiooni tehnoloogiaga - automaatne identifitseerimise ja andmehõive tehnoloogiaga (Information technology — Automatic identification and data capture techniques). 

Identifitseerimisekood filmist The Arrival.

 
Egiptuse maatrikskood.
 

Dešifreeritud tekst viljaringi maatrikskoodilt (Hampshire, UK 2002): Hoiduge valekingituse kandjate ja nende katkistest lubadustest. Palju valu, aga aega veel on. Siin väljas on ka head. Oleme pettusele vastu. Kanali sulgumine. 

Kas ei ole äge tekst? Kas see tekst ei käi mitte meie aja kohta? Huvitav, huvitav, mis küll võiks olla see valekingitus tänasel päeval? Kindlasti on see tasuta, sest see on ju kingitus. Kas üks katkine lubadus võiks olla näiteks, et see päästab elusid? Lisaks kõigele annavad nad sulle pileti teatris ja kohvikus käimiseks (QR-kood), nii lahke neist ja nii toimub lülitumine maatriksisse. Ulme? Kas tegu oli mingi põllumeeste naljaga? Kas tegu on vastupanuliikumisega? Igal juhul lootus peab surema viimasena, isegi väga lootusetuses olukorras. Panite tähele. Meid proovitakse selle koodiga tõmmata Maatrixisse sisse. Ulmefilmis The Matrix, aga proovisid inimesed maatriksist välja pääseda. Nagu tuntud ulme-vana (Elukulg) ütleb, keera info pea peale või 180 kraadi ja voilaa! Nüüd aga QR-koodi juurde tagasi. 

Ma loodan, et lugesite korralikult - automaatne identifitseerimine, eesti keeles - tuvastamine, kaudselt ka nummerdamine. QR kood on kahemöötmeline kindla standardiga mustvalge kujutis, mille sisse saab ära peita infot. Ehk panite veel midagi tähele? Koodi kutsutakse ka maatrikskoodiks. Maatrikskoodi aga hakati esimesena kasutama autotööstuses, et tööstusautomaatika oskaks ära tunda detaile ja erinevaid masinaosi. Tõmban nüüd vähe hoogu maha ja küsin endalt ühe ainsa küsimuse. Kellel on hetkel QR passid taskus? Poolel rahvastikust juba on. Mida sellest järeldada saab? Miks kasutatakse QR nummerdamist inimeste peal? Et mingisugune automaatne süsteem (AI ehk tehisintelligents) oskaks eristada ja ära tunda inimesi kõigi tema biomeetriliste ja muude andmete nagu töökoht, oskused jne alusel. QR-koodiga saab anda edasi praktiliselt igasugust informatsiooni, isegi inimese asukohta. Natuke kõhe või mis? Tulen korra tagasi maatrikskoodi juurde, inglise keeles the matrix code. Ladina keeles tähendab matrix lähteallikat ehk kohta, kust kõik saab alguse.

Maatrikskoodi definitsioon: Vöötkoodisümboloogiad, kus suurema andmesalvestustiheduse saavutamiseks kodeeritakse andmed vöötide asemel teisteks geomeetrilisteks kujunditeks (erineva suurusega ruudud, punktid, ringid, kuusnurgad jms).

Lõpetuseks, kas üks inimene või mingi inimgrupp oleks võimeline looma kogu inimkonnast digitaal-füüsilise laagri? Kas selliseid närakaid saaks üldse kutsuda inimesteks? Paraku tundub, et see lõhnab millegi muu järgi ja päris pahalt lõhnab. Eks ulmeraamatuid on ka kirjutatud nendel teemadel. Kes aga on kogu selle jama taga ja miks? Nüüd aga mingem jälle ulmefilmide juurde tagasi ja vastuse leiate te sealt. Nagu olen korduvalt maininud, on see info kõik tarkades raamatutes kirjas. Lähteallikal (loojal) on omad kokkulepped kellega iganes. Kõik info peab olema avalik, siis võib teha mida iganes ja pealegi, kõik info ükskõik mis asja kohta siin maailmas on avalik ja meie (inimesed) laseme endaga just nii käituda ja oleme just sellises jamas nagu me oleme tänu meile endile. On vaja ärgata ja võim enda kätte võtta, siis me ehk suudame normaalse inimkonnana jätkata.

Hoiatus nõrganärvilistele. Tegu on täieliku ulme ja väljamõeldisega, millel puuduvad sarnased jooned tegelikkusega.

LÕPP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar