teisipäev, oktoober 29, 2019

Kadunud teadmised - atmosfäärielekter

19. ja 20. sajandi alguse fotodel ja vanadel gravüüridel (16-17. sajand) võib näha hoonetel antenne, maste, kerasid, kupleid. Vanadel gravüüridel aga on näha, et kirikute tornides polegi ristid vaid mingid muud jublakad. On teooria, et kirikud polnud mitte pühakojad ja jumala kummardamise paigad vaid hoopis elektrijaamad ja tööstushooned. Skeptikud ütlevad, et need vardad, mis uhketel häärberitel ja majadel asusid, olid hoopis lipuvardad. Kummalisel kombel, ma veel ei ole aga mitte ühtegi lippu neil fotodel ja ka gravüüridel näinud. Samuti väidetakse, et need võisid olla piksevardad, kuid nii tihedalt ei kasutata hoonete peal piksevardaid. Juhin tähelepanu ka varraste all olevatele keradele või lihtsalt ilma varrasteta keradele. Kuulsin teooriat, et need olla elavhõbedat sisaldanud, mis pidavat olema elektri püüdmiseks väga tähtis komponent. Elavhõbe on üldse üks väga salapärane metall. Las see elavhõbe praegu jääb, kuid kunagi võibolla tuleb seda teemat lähemalt uurima hakata. Väidetavalt püüdis atmosäärielektrit ka Nikola Tesla, kelle elutöö on aga hävitatud ja jääb meile hetkel kättesaamatuks. Atmosfäärielektrile ei saa voolumõõtjat järgi ühendada ja inimesi ei saaks maksudega koormata, selleks see tehnoloogia on meie eest ära peidetud.

On tähelepanuväärne, et selline suur relvatööstuse korporatsioon nagu Lockheed Martin on patenteerinud süsteemi atmosfääri elektri kogumiseks link. Patentide riiulitelt aga leiab igasugu ägedaid asju, aga ei ole mul aega tuhlata neis. Arvan, et kõik vanal hallil ajal olevad tehnoloogiad on tegelikult patenteeritud. See on vist kõik selleks, et kui keegi kuskil, kes ei oleks tohtinud liiga targaks saada, aga ikkagi saab, ja info massidesse levitab, siis ei tohiks seda tehnoloogiat kasutada, kuna süstem on juba patenteeritud. 


Pildil peaks kujutatud olema 18. sajand. Pole tähtis, mis koha ja riigiga on tegemist, kuigi see on väljaloetav pildilt. Maja on antenne täis, paremal taga olev hoone on valgustatud, tänavad on valgustatud. Kõik tundub suursugune ja ilus. Skeptikud muidugi ütlevad, et need tänavalambid on gaasilambid ja antennid on piksevardad. Hästi. Olen natukene uurinud Varssavi vanalinna väidetavaid gaasilampe ja gaasitehast. Gaasitehas meenutab colosseumi ja asub vanalinnast linnulennult 10 km kaugusel. Kas see tähendab, et vanal hallil ajal kaevati kõik tänavad nii pikas ulatuses seal linnas üles ja veeti torud linna? Kui natukene möelda 20. sajandi algusele või veel kaugemasse perioodi, siis üks jaburus ajab teist taga. No vaadake kasvõi seda üleval olevat pilti. Ajaloolased väidavad meile, et tollel ajal ajas üks sõda teist taga, olid katkud ja näljad ja üldse üks väga kole ja pime aeg. Mida me aga pildilt näeme? Tänapäeva kosmoseajastul :) ei ehitata enam nii suursuguselt. Meie uued linnaosad näevad ikka masendavad välja.


21. jaanuar 1792. Kõik on valge, elekter oli nii tavaline ja tasuta kõigile. Millal aga elektrit ajaloolaste väitel massiliselt linnades ja tööstustes kasutama hakati? Kes tahab uurib ise, vastus aga on et 19. sajandi lõpu poole.


1790. aasta Prantsusmaa. Palun väga, atmosfäärielekter. Vasakul pool olev tornimoodi seadeldis, neid torne võib näha ka mu teiste lugude gravüüridel. Meie eest isegi ei varjata midagi. Kõik gravüürid on infot täis, pane ainult 1+1 kokku.


Kirikutel ja katedraalidel siis sellised ristid. Mis usk see on? Elektriusk?



Vanal gravüüril olevad elektrivalgustid. Ei ole neid pirne mitte üks või kaks vaid kõik kohad on lampe täis. Elekter oli nii tavaline nagu õhk.


Elektripüüdurid: antenn ja kera selle all.


Purskkaevud olid tavalised. Mis te arvate, mis tehnoloogiaga purskkaevud töötasid? Kas hobused ajasid pumpasid ringi?


Miskid rahutused? Atmosfäärielektriseade leiab oma lõpu.

Nüüd aga natukene ulme pilte.


1893. aastal kiirrongid Chicagos.


Mingit tüüpi õhulaevad ülal ja all olevatel piltidel.





Vat see on huvitav vana gravüür. Uurige seda hoolega, seal on palju põnevat.

Starwars polegi ulme? Jedi elektrimõõgad olid juba ammu olemas.

Sai vist päris ulmeline selle loo lõpp. Kõik mu jutud tunduvad ulmelised ja võibolla ongi seda ning neis ei leidu eriti tõtt, sest võibolla sellisel kujul nagu ma seda vana maailma kirjeldan, pole üldse olemas olnud. Aga need jutud võibolla mõni teinekord.

LÕPP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar