13 oktoober 2024

Komi tädike

Olin nädala jagu päevi Poola pealinnas Varssavis ja need tegevused,mis ma seal tegin, olid eelkõige seotud mu tööga. Varssavis olen ma eelnevalt viibinud päris palju kordi ja ka sageli kuu aega järjest, nii et see koht ei ole minu jaoks uus ja seega olen seal enamus huvitavamaid kohti läbi käinud. 

See kord ja ka eelmisel kuul, kui Varssavis viibisin, olid minu jaoks üpris igavad. Kui töö asjad tehtud, siis õhtuti sai ikka mõni huvitavam söögikoht otsitud, kas vanalinnas või kesklinnas mõnes huvitavamas restoranis. Õnneks päris üksi ei pidanud õhtustama ja mul oli ka tavaliselt seltsiline (mõnikord mitu), kellega õhtustada. Poola köök sarnaneb paljuski Eesti köögile – praekapsas, kotlett, snitsel, kartul jne ja seega Poola köök mulle meeldib. Sai ka einestatud Vietnami restoranis ja ka see köök meeldib mulle väga, kuid ühekorra sattusin Gruusia restorani. Kahjuks oli kogu menüü poola keelne ja seepärast läks õhtusöök seal minul (mitte teistel) vett vedama. Sain aru küll menüü pealkirjast, kus olid märgitud põhiroad ja valisin sealt täiesti umbes ühe toidu välja. Ja lõpuks, kui toit saabus, siis taldrikul olid piltlikult öeldes ainult neli hiirepabulat. Sai naerda kõvasti ja oli hea kogemus. See õhtusöök jääb kauaks meelde. See koht oli vast klassikalises mõttes ka restoran, mitte pubi, kus tulebki võtta 3-4 käiku, et kõht täis saada. Aga enamus kohtasid kannavad restorani nime, aga praed on väga suured, nagu mõnes pubis. Seega ei tea kunagi võõras kohas, kas on vaja kolme käiku või piisab ühest. 

See vast oligi kõige huvitavam osa viimase reisi juures ja ausalt öelda tahtsin juba ruttu koju tagasi, sest ma tundsin seal ennast täielikult ideaalse programmi osana ehk moodsa orjana. Hommikul koos teiste inimestega, kes ülekäiguraja taga rohelist tuld ootasid, pidin ka mina seekord rohelist tuld ootama. Ma ei hakanud sellest olukorrast pilti tegema, aga see ristmik oli üüratu ja ühel pool ristmikku ootas kuni 100 inimest ja teisel pool umbes sama palju. Panen siia hoopis teise pildi, mis ilmestab olukorda. Lohutasin ennast sellega, et ma tajun olukorda selgesti ja see on kõigest ajutine olukord ning see möödub.



Ja lõpuks saabuski hommik, kui sain jälle Eesti poole liikuma hakata. Tundsin terve nädala ennast kui vales keskkonnas olevana, mitte Varssavi enda pärast, vaid tegevuste pärast, mis ma seal pidin tegema. Ainuke tegevus, mis mind sellest olukorrast välja tõi, oli see, kui õhtul hotellis olles panin arvuti käima ja uurisin oma blogist teemat Elumagnetismi kohta. Nimelt, võtsin ma vastu otsuse, et teen selle vana teaduse põhialused omale selgeks. Seda just selle pärast, et mul läheb neid oskusi vaja, et ühte kodus olevat loomakest aidata, aga neisse teemadesse sügavamale ei laskuks. Aga siin ongi põhipoint, milleks ma otsustasin selle loo üldse kirja panna, aga selleni jõuan loo lõpus.

Oli ilus päikesepaisteline hommik ja sain lennujaamas juba turvakontrollist läbi ning siis hakkasid asjad juhtuma. Lennud aeg-ajalt ikka hilinevad ja seekord juhtus see ka minu lennuga. Nägin, et Tallinna lennuk on ees ja arvasin, et lend ei tohiks oluliselt hilineda, kuid siin eksisin. Algul ma ei teadnud selle põhjust, aga kui lennukisse suundusin, siis nägin, et lennukis on palju vormis mehi ja ka meie president. Kas oli hilinemine sellest tingitud või mitte, sellel polnudki mingit vahet ja suundusin oma istekohale lennuki tagumisse ossa. Istekoht oli mul paika pandud akna alla, kust meeldib mul lennu ajal välja vaadata ja uurida mida iganes. Tulles ei saanud suurt midagi uurida, sest peal-pool pilvi oli palju teiste lennukite tossu. Osad kutsuvad seda chemtrail'iks. Seega silmapiiri polnud mõtet sealt hägususest otsidagi, aga alla sai vaadata küll. Ilusad paksud valged pilved ja ka teinekord olid augud sees ning nägin merd, Ruhnu saart ja ka veidike Lätit, peale mida läks täielikult pilve ja maad ei näinud enam kuni Varssavani. 


No vot ja siis istun mina lennukis ja korraga tuleb üks vanem naine minu juurde ning teretas kenasti inglise keeles. Taipasin ruttu, et ta sätib ennast minu kõrvale paika. Kui ta istus, siis märkasin, et tal oli käes Vene pass, inglise keelt ta suurt ei mõiganud. Ta küsis midagi ja ma vastasin talle vene keeles. Mammi tegi imestusest suured silmad ja sealt see kõik algas. Ma korraks kahetsesin, et vene keeles talle vastasin, kuna mu algne plaan oli rahulikult aknast välja vaadata ja mida iganes seal näha või mõtteid koguda. Pärast aga oli mul selle üle hea meel, et ma otsustasin talle vene keeles vastata.

Alguses tundus ta veidi tüütu, hakkas küsima, kust ma pärit olen, palju Eestis elanikke on, kus ma töötan jne. Ja lisaks võttis ta välja oma punase pastakaga täis kirjutatud kaustiku ja hakkas märkmeid tegema. Ma arvan, et ta vanuseks võis olla mingi 65-70 aastat. Kuna ma oma peas vedasin mõned jooned kokku ja ka lennukis viibis president, siis tulin mõttele, et kas mitte vene luure poleks huvitatud oma agentide saatmisest samale lennule? Igasuguseid kandiliste nägudega inimesi ei saaks saata ja vana mutike sobib selleks suurepärselt. Kuna ma pidasin teda algul kahtlaseks, siis ma osadele küsimustele üldse ei vastanud ja töökoha kohta valetasin. Mis pole minu järgitavaid põhimõtteid silmas pidades just eriti ilus, sest oleks saanud ka valetamise asemel vabalt ükskõik, mida talle öelda nii et see vale ei oleks. No näiteks stiilis, et ma hetkel ei tööta. Ja kui seda sõna sõnalt võtta, siis ma tol hetkel seal lennukis ju ei töötanudki. Kuid need olid esialgsed kahtlused ja need ei osutunud tõeks, sest see oli lihtsalt üks mammi, kes patras mulle terve lennu aja ainult iseendast. Käis ta Hollandis tütre juures, siis rääkis ta Poolast ja millest iganes, ise olevat ta Komi juurtega ja elavat Peterburis ning ta oligi just läbi Tallinna bussiga Peterburgi suundumas. 

Ja siis läks asi huvitavaks. Tegin talle kontrollküsimuse ning hakkas tulema. Hiljem tagantjärele mõeldes tegi ta ka mulle kohe alguses kontrollküsimuse, kuid ma ehmatasin veidi ära, kui ta kaustikut ja punast pastakat nägin. Siis ta hakkas rääkima kõigest, et mis maailmas me elame ja meie oleme juba viies tsivilisatsioon jne. Ja siis ta seletas, kuidas tsivilisatsioon iga kord ära lõpetatakse, kui see ebaõnnestub või oma aja ära on elanud. Ta näitas seda elavalt kätega vehkides, et maailm pööratakse ümber ja vesi, muda jms matab kõik elavad olendid ning hakkabki kõik otsast peale. 

Mingi hetk ta ütles, et kolmas maailmasõda juba käib, kuid sõja ja poliitika teemadesse ma ei lasknud ennast tõmmata ning ta sai sellest aru. Ta ütles, et ta pole juba 20 aastat telekat vaadanud. Info saab internetist, kursustelt, raamatutest jne. Putin olevat ammu surnud, need on tema teisikud, kes seal komejanti teevad jne. Ajaloo kohta ütles, et see on kõik kuni juurteni vale. Ta elavat Peterburis ühes majas, kus Rasputin olevat kunagi elanud ja seal on hetkel muuseum. Teinekord inimesed küsivad tema käest Rasputini kohta, siis ta naerab ainult selle peale ja ütleb neile, et mingit Rasputinit pole kunagi olnud. 

Kui need teemad said räägitud, siis ta läks minu jaoks väga ebahuvitavale teemale ja mul on komme selline asi kohe ära lõpetada, mis mind ei huvita. Segasin tema jutule vahele ja küsisin, et mis ta arvab Wolf Messingust ja tõin talle näite, kuidas Messing oma võime avastas. Rääkisin talle loo, et kui Messing veel väike poisike oli ja sõitis Moskvas rongis jänest, ning nägi konduktorit lähenemas, puges ta pingi alla peitu. Konduktor muidugi nägi teda ja palus poisil piletit näidata. Poiss nägi maas mingit suvalist paberilipakat või kommipaberit ja ulatas selle talle. Piletikontroll ütles, et endal on pilet olemas ja peidab seal ennast pingi all ja soovitas tal istuda korralikult pingile, nagu seda teevad korralikud inimesed. Ja selle peale ütles mammi midagi kummalist, kuid mitte võõrast minu jaoks. Messingul oli see võime olemas, et hüpnotiseerida teisi, kuid see võime on meil kõigil olemas ja seda saab teha ainult teatud kuu seisu ajal. Ma ei saanud venekeelest nii palju aru, et ma oleks osanud seda tõlkida, kuid see on mingi kuu seis, mida juhtub kas 2 kuni neli korda ühe kuu jooksul ja ja ainult paar tundi korraga. Ähmaselt meenus, et olen taolise kuu seisu või faasi kohta kuskilt (äkki vanadest ajalehtedest) lugenud, ja nimetan seda hetkel mingiks null-kuu seisuks või surnud kuuks. Kui kunagi teemat kuskilt juhtun lugema, siis uurin põhjalikumalt. Ja vot see kuu seis ongi siis selline, kus võib mida iganes juhtuda ja seetõttu on see ka väga ohtlik, kui seda ei teata. Siis ei tohi kuskile tähtsale paberile alla kirjutada, sest piltlikult öeldes, pole hiljem see paber võibolla enam see, millele alla kirjutati. Soovitas nendel aegadel hästi ettevaatlik olla. Vastavad äpid on olemas, mis arvutavad need kuu seisud välja. Ta rääkis mulle igasugu ulme asju ja imestasin, et kuidas nii vana inimene selliseks „uhhuuks” on keeranud? 

Ja nüüd jõuangi vaikselt teema algusesse tagasi, kui lõpuks taipasin, et miks ta minu kõrvale istus. Tal olid väga suured teadmised astroloogiast ja ta vaatas minu kohta kõik asjad üle. Üldiselt pani see diagramm teda imestama, mis ta sealt minu kohta välja joonistas. Ma muidugi eriti seda hookus-pookust ei usu, kuid ta pani asjadega suhteliselt täppi. Ma ei hakka siin ennast kiitma, mis ta ütles, aga ma arvan, et need asjad ka suhteliselt nii on. Näiteks väga hea loogika või siis raha asjades ratsionaalsus (mitte eriti osav raha tootma) jne, kuigi ta võttis mu veelgi peenemateks pulkadeks - elutee, iseloom jne. Nime, sünnikoht jms ma talle muidugi ei öelnud (ja ta ei küsinudki), kui ta minu kohta arvutusi tegi, ainult sünniaeg. Siis ta joonistas mingi diagrammi või lained ja seletas ära, kuidas astroloogia toimib. Märkis minu sünni hetke ühele laine harjale ja seletas juurde, et taoline ajaline lainetus on universumi seaduseks, ning seetõttu ta oskabki enamus asju inimeste kohta välja arvutada. Veel ütles ta, et minusuguseid inimesi on suhteliselt vähe (tuhande kohta 12) ja ma olen siin maailmas kui „sohranitel” ehk hoidja või säilitaja. Tema aga on veelgi haruldasem eksemplar ja tema suguseid on ainult 3 inimest 1000 kohta. Ta olevat õpetaja. 

Jutu sees mainis ta, et ta tütar on ka lennukis. Ütlesin talle, et ta oleks võinud mulle seda kohe öelda, siis ma oleksin tütre kohale istunud ja tema oleks saanud koos tütrega reisida. Tema aga ütles, et jumal tänatud, et ta tütre kõrval ei istunud ja minuga kokku sattus. Ma ei saanud hästi aru, aga justkui oli vihje selles suunas, et tütar oleks justkui „biorobot”, kuid see teema mind ei huvitanudki, vaid küsisin kohe, kas nende diagrammide ja arvu-jadade kaudu on võimalik teada saada, kas inimene on biorobot (bot) või hingestatud olevus. Ta ütles, et kahjuks seda ei olevat võimalik välja arvutada. 

Ja nüüd siis lõpuks jõuangi selleni, miks ta minu kõrvale istus. Kui ta mu astroloogilist pilti vaatas, siis ta ütles, et mul on enamus head näitajad põhjas. Panen siia ikkagist ühe näite, sest äkki keegi teine, kes seda lugu loeb, saab selle vihje läbi aru, mis tehnikaga on tegemist. Näiteks oli mul intelligentsi ja loogika kohal number 999, millest suuremat arvu tabelis ei esinevat, kuid see number üksi ei tähenda midagi, sest osad teised numbrid peavad ka kokku minema, kuhu ta kolmnurki joonistas jne, mille sisse mingid numbrid jäid. See number 999 töötab ainut siis, kui ma ise ”viitsin”. Ainuke asi, mis mul on kehvapoolne või õigemini mitte väga kehva, vaid rahuldav, on elujõud. Eelnevalt ma õppisin Varssavis olles oma hotelli toas vabal ajal elumagnetismi põhialuseid ja nüüd see mammi Komimaalt tuli mulle ütlema, et minu elujõud on vaid minu enda jaoks ning mul ei ole soovitav seda jagada. Elumagnetism aga on see, kus jagatakse oma elujõudu teistele ja siis paningi pildi kokku.Ma ei tohi oma elujõudu jagada. Ainult sellepärast istus see daam seal lennukis minu kõrvale, et seda mulle öelda.

LÕPP 

03 oktoober 2024

Matteus

Mul on blogis oma 5-6 lugu, mida ma ei ole avaldanud. Lisaks vähemalt kolm-neli raamatut, mis samuti pole ilmavalgust näinud. Mõtlesin, et avaldan ühe loo piibli teemadel, millega ma tegelesin aastaid tagasi. See lugu oli mul toona valmis kirjutatud. Selles kirjatükis on kõik öeldu eetiline ja puhas ning mõeldud jälgimiseks ja õpetuseks kõigile, kes tahavad enda mõtted puhtana hoida. Ma kunagi uurisin piiblit põhjalikumalt, kuid hetkel olen sellel lasknud minna ja pole korralikult seda raamatut käeski hoidnud. Ärge võtke seda kirjatükki uskliku inimese seisukohalt. Paljud põlgavad piibli teemasid ja põlgavad usklikke, kuid sellegi poolest käivad jõuluajal kirikus. Piibel on üks paremaid ulme-raamatuid üldse, kui nii tohib öelda. Lugege ridade vahelt ja te ei leia sealt midagi, mis oleks vale. Mina võtan kõiki raamatuid ja kirjatükke samuti. Enda kohta - piibli mõistete järgi ma olen täielik pagan, mis aga ei tähenda, et ma sellest raamatust endale parimad asjad välja ei võiks otsida. Üks hoiatus kah, kes seda kirjatükki loeb või piibli kirjakohti tervikuna loeb, see saab teadlikuks neist asjadest ja peab ka hiljem vastutama kõige tehtu eest, mis ei lähe kosskõlla piibli raamatuga. Kas ei tundu see kole? Tahad õppida ja teada saada ja selge on see, et täielikku arusaamist asjast ei saa mitte kunagi mitte kellelgi olema ja siis eos juba tehakse sind süüdlaseks. No tegelikult mitte eos, kuid kui otsustad alustada - oled ka kohe süüdi! Kui tahad vastutusest pääseda, hoia kõrvale! See pole vale lähenemine, kuid kas nii saab ka targaks? Aga kes uurib asja sügavamalt, see leiab ka mitu väljapääsu ja pääseb samuti vastutusest, ilma et ta suurt midagi peaks tegema. Siiski, vahest on hea mitte liiga palju teada, nii et mina olen hoiatanud. On ju algavas kirjakohaski öeldud, et õndsad on vaimust vaesed! Kas see tähendab neid, kes meie mõistes on päris lollakad? Või tähendab neid, kellel pole jumala vaimu (sidet kõiksusega)? Jään vastuse võlgu ja olen selles küsimuses segaduses. Eelnevalt olen jumala vaimuta inimesi pidanud biorobotiteks ja ilmselt see nii ka on, kuid teema vajab veel uurimist. 

Ma ammu mõtlen, et targad kirikupapid ja kirikus käijad ning paljud teised usklikud ei tea sellest raamatust suurt midagi või on asjadest täiesti valesti aru saanud (võib ju küsida, et äkki mina olen asjast valesti aru saanud?). Paljudele kirikuisadele meeldib kirjakohti tõlgitseda ja sättida asju selle järele, nagu tänapäeva teadus seletab. Ka tänapäeva teaduse kohta on piiblis ilusasti öeldud, mis asi see tegelikult on. Neist asjust ma siia ei kirjuta, kes tahab, võtku privaatselt ühendust ja ma vastan neile küsimustele hea meelega. Piiblis on ka teadmine, mis vabastab uskliku näiteks kirikus käimisest ja koguduses olemisest, ilma et ta kannataks ja hiljem mingit vastutust peaks kandma. Kuid kas see on mõistlik inimesele, kes oma peaga ei suuda mõelda? Arvan et mitte. On pigem hea, et inimesed seal käivad, kui vaid oleks tark juht ja õpetaja. Sest eetika ja moraalinormid, mis uuest testamendist tulevad on kõrged. Üldiselt, aga pole vale uskuda Jumalasse ja talitada piibli järele, kui sa ei häiri oma tegevusega teisi inimesi. Pikk jutt, s..t jutt. Ma võiks sel teemal vestelda pikki tunde, kuid kas on vaja? Olgu, siin on minu üks varasematest aegadest kokku pandud jutt, mida tark loeb (viska oma peast välja piirangud ja eelarvamused jms, mis sul asja vastu võivad olla. Loe seda mõttega ja roosade prillidega, kui liturgilised tekstid tunduvad vastumeelsena). Üks asi veel. Selliste kirjatükkide avaldamisel võivad olla tagajärjed. Kui siia mõni usklik satub ja minu sissejuhatust loeb, siis ta arvab, et ma olen eksinud, kuid teisest küljest jälle imestab. Teine inimene jälle, kes põlgab tarkusi ja peab vastikuks mõtteid piiblist, see vaatab kõõrdi, kuid tark on see, kes on vaba eelarvamustest. Palju selliseid inimesi üldse on? Pole tegelikult ühtegi, seega ka mina ei tea, mis on õige, kuid midagi võtab ometi iga inimene omale aluseks. Mida rohkem inimene õpib tundma maailma, seda vähemaks tal jääb sõpru. On üks väga hea indikaator taipamaks, kui kaugel sa oma arenemisjärgus oled. Küsi endalt, mitu sõpra sul on. Sellest saad sa teada, kui palju sa maailma oled proovinud tundma õppida. Ma vist ei peaks täpsustama, kuid igaks juhuks, et mõni valesti aru ei saaks ja ennast liigselt targaks ei hakkaks pidama, kuna ta on nii lahe ja tal on palju sõpru. Mida vähem on sul tõelisi sõpru, seda kaugemal sa oled! Mida rohkem sa näed vaeva enda ja maailma tundma õppimisel, seda vähemaks sul sõpru jääb. Ja uskuge, see pole halb asi, sa tunned sellest rõõmu. Milleks sulle sõber, kellega sul pole ühist keelt? Miks pole ühist keelt, sest sina uurid ja tema mitte. Sagedused muutuvad liialt erinevaks ja sellised sõbrad pudenevad kui kirbud koera karvadelt, kellele kirbutõrjet on tehtud.

Tegelikult ma peaksin ühe asja veel ära selgitama, et oleks väheke lihtsam aru saada, taipamaks, et meie ja maailm on kellegi kätetöö. Ilmselt on teil kodus mõni maal või pilt seinal. Selle pildi on teinud mõni kunstnik või koguni teie ise. On siililegi selge, et see pilt teie kodu seinal on kellegi kunstlik kätetöö või teie enda tehtud. See pilt ei saa sinna mitte mingi valemiga ise tekkida, mingu või mööda miljardeid aastaid. Ei ole olemas mitte mingeid juhuseid, et pilt sinna ise tekiks kuidagi. Selle tõenäosus on null. Kuidas meile praegu seletatakse maailma ja kogu universumi tekkimist, seda teavad vast kõik. Universum tekkis Suurest Paugust, kus algul ei olnud mitte midagi. Arvatakse, et universum vajub kunagi jälle kokku mitte millekski. Pole suudetud teha mitte ühtegi katset, mis tõestaks vastupidist ehk mitte millestki ei saa mitte midagi tekkida.Nii nagu sinu kodu seinal ripub kellegi tehtud maal või pilt, oled sina ise ja terve sind ümbritsev maailm kellegi tehtud.

Matteus  

Kõik teesklejad, pugejad, silmakirjatsejad, valetajad ülbed jne - te rästikute sigitis, kes on teile märku andnud põgeneda tulevase viha eest?

Mis juhtub teesklejate, pugejate, silmakirjatsejate ja ülbetega:

Ent kirves on juba puude juure küljes; iga puu nüüd, mis ei kanna head vilja, raiutakse maha ja visatakse tulle.

Kuidas tunda ära „inimene“? Kirjutatud on: inimene ei ela ükspäinis leivast, vaid igaühest sõnast, mis lähtub Jumala suust!" (Kas võib küsida sellise küsimuse, kas inimesed, kellel pole usku Jumalasse pole siis „tõelised“ inimesed? Kas nemad on vaimuta?)

Maailm on saatana valitsuse all. Kurat näitas talle kõik maailma kuningriigid ja nende hiilguse ning ütles temale: "Selle kõik ma annan sinule, kui sa maha langed ja mind kummardad!" (Vaadake enda ümber. Mida te näete siin tomumas? Loomulikult ei valitse seda maailma headuse jõud).

Kas kurat saab kiusata Jumalat?

Taas on kirjutatud: ära kiusa Issandat, oma Jumalat!" Siis Jeesus ütles temale: "Tagane minust, saatan! Sest on kirjutatud: sina pead Issandat, oma Jumalat kummardama ja ükspäinis teda teenima!" (Pidevalt mainitakse selles evangeeliumis, et "on kirjutatud" ehk on mingi universaalne seadus, mida kurat ja ka Jumala poeg jälgivad. Kus kohas on need seadused kõik täpselt kirjas? Mis allikas on see esialgne, muutmata ja õige?).

Kas ainult meeleparandus päästab inimesed? "Parandage meelt, sest taevariik on lähedal!"

Kes on õndsad?

1.      Õndsad on vaimust vaesed, sest nende päralt on taevariik.

2.      Õndsad on kurvad, sest nemad trööstitakse.

3.      Õndsad on tasased, sest nemad pärivad maa.

4.      Õndsad on need, kellel nälg ja janu on õiguse järele, sest nemad rahuldatakse.

5.      Õndsad on armulised, sest nemad saavad armu.

6.      Õndsad on puhtad südamelt, sest nemad saavad näha Jumalat.

7.      Õndsad on rahunõudjad, sest neid hüütakse Jumala lasteks.

8.      Õndsad on need, keda taga kiusatakse õiguse pärast, sest nende päralt on taevariik. 

9.      Õndsad olete teie, kui inimesed teid minu pärast laimavad ja taga kiusavad ja valetades räägivad teist kõiksugust kurja. (Mitu tõeliselt puhast omadust või olukorda, mida ülal kirjeldati, enda juurest leidsid?).

Olge rõõmsad ja ilutsege, sest teie palk on suur taevas; samuti on nad taga kiusanud prohveteid enne teid.

Tee korda suhted inimestega, sest, kes on vihane teise inimese peale, kuulub kohtu alla; aga kes iganes oma vennale ütleb "sa loll" kuulub Suurkohtu alla; aga kes ütleb "Sa jõle!" kuulub põrgutulle.

Kas on üldse võimalik inimesel sedasi elada, et käsuõpetust isegi mõttes ei riku? Igaüks, kes naise peale vaatab teda himustades, on juba abielu rikkunud temaga oma südames. Sa ei tohi valet vanduda ehk teise inimese peale valetada, aga kui annad vande kõige vägevamale, siis pea oma vanded! Kuid parem on kui te üldse ei anna vannet, ei taeva juures, sest see on Jumala aujärg, ega maa juures, sest see on tema jalgealune järg; ega Jeruusalemma juures, sest see on suure Kuninga linn. Ära vannu ka oma pea juures, sest sina ei või ühtki juuksekarva teha valgeks ega mustaks; vaid teie kõne olgu: jah, jah, või: ei, ei; aga mis üle selle on, see on kurjast.

Ligimese armastusest. Te olete kuulnud: armasta oma ligimest ja vihka oma vaenlast. Aga õige on: armastage oma vaenlasi ja palvetage nende eest, kes teid taga kiusavad, et te saaksite oma Isa lasteks, kes on taevas, sest tema laseb oma päikest tõusta kurjade ja heade üle ja laseb vihma sadada õigete ja ülekohtuste peale. Sest kui te armastate neid, kes teid armastavad, mis palka te saate? Eks teesklejad, pugejad, silmakirjatsejad ja ülbed tee sedasama?

Hoidke, et te armastuseande ei jaga inimeste nähes selleks, et nemad teid vaatleksid; muidu ei ole teil palka oma Isalt, kes on taevas. Seepärast, kui sa armastuseande annad, siis ära lase enese ees sarve puhuda, nagu silmakirjatsejad teevad kogudusekodades ja tänavail, et inimesed neid ülistaksid. Tõesti ma ütlen teile, et neil on oma palk käes! Vaid kui sina armastuseande annad, siis ärgu su vasak käsi teadku, mida su parem käsi teeb, et su armastuseannid oleksid salajas; ja su Isa, kes näeb salajasse, tasub sinule.

Ja kui te palvetate, siis ärge olge nagu silmakirjatsejad; sest need armastavad palvetada kogudusekodades ja tänavate nurkadel, et nad paistaksid inimestele silma. Tõesti ma ütlen teile, et neil on oma palk käes! Ent sina, kui sa palvetad, siis mine oma kambrisse ja sule uks, ja palu oma Isa, kes on salajas, ja su Isa, kes näeb salajasse, tasub sinule. Aga kui te palvetate, siis ärge palju lobisege, nõnda nagu paganad, sest nad arvavad, et neid kuuldakse nende paljude sõnade tõttu. Ärge siis saage nende sarnaseks, sest Jumal, teie Isa, teab, mida te vajate, enne kui te teda palute.

Varandusest ja rikkusest. Ärge koguge endile varandusi maa peale, kus koi ja rooste rikuvad ja kus vargad sisse murravad ning varastavad. Vaid koguge endile varandusi taevasse, kus koi ega rooste ei riku ja kus vargad sisse ei murra ega varasta. Sest kus su varandus on, seal on ka su süda!

Kui suures pimeduses on inimesed? Ihu küünal on silm; kui su silm on terve, siis on kõik su ihu valguses. Aga kui su silm on rikkis, siis on kogu su ihu pimeduses. Kui nüüd su valgus, mis on sinus, on pimedus, kui suur on siis pimedus?

Sul on ainult üks Isa! Ära kunagi muretse mitte millegi pärast. Otsige Jumala riiki ja tema õigust ning teile antakse kõik, mida siin elus vajate! Ükski ei või teenida kaht isandat, sest tema kas vihkab üht ja armastab teist või hoiab ühe poole ega hooli teisest. Te ei või teenida Jumalat ja mammonat! Sellepärast ma ütlen teile: ärge olge mures oma elu pärast, mida süüa ja mida juua, ega oma ihu pärast, millega riietuda. Eks elu ole enam kui toidus ja ihu enam kui riided? Pange tähele taeva linde, nad ei külva ega lõika ega pane kokku aitadesse ja teie taevane Isa toidab neid. Eks teie ole palju enam kui nemad? Aga kes teie seast võib muretsemisega oma pikkusele ühegi küünra jätkata? Ja miks te muretsete riietuse pärast? Pange tähele lilli väljal, kuidas nad kasvavad; nad ei tee tööd ega ketra. Ometi ma ütlen teile, et Saalomongi kõiges oma hiilguses pole olnud nõnda ehitud kui üks nendest! Kui nüüd Jumal rohtu väljal, mis täna on ja homme ahju visatakse, nõnda ehib, kas siis mitte palju enam teid, teie nõdrausulised? Ärge siis olge mures, küsides, mida me sööme? või mida me joome? või millega me riietume? Sest kõike seda taotlevad paganad. Teie taevane Isa teab ju, et te seda kõike vajate. Ent otsige esiti Jumala riiki ja tema õigust, siis seda kõike antakse teile pealegi! "Ärge siis olge mures homse pärast, sest küll homne päev muretseb enese eest. Igale päevale saab küllalt omast vaevast!

Ära mõista teise üle kohut. Ärge mõistke kohut, et teie üle ei mõistetaks kohut. Sest missuguse kohtuga te kohut mõistate, niisugusega mõistetakse teile kohut; ja missuguse mõõduga te mõõdate, niisugusega mõõdetakse ka teile.

Ärge andke seda, mis on püha, koertele, ja ärge heitke oma pärleid sigade ette, et nad neid ei sõtkuks oma jalgadega ega käänduks ja teid ei kisuks.

Aita alati inimesi ja tee neile head. Sellepärast kõik, mida te tahate, et inimesed teile teevad, tehke ka neile; sest see on käsuõpetus ja prohvetid.

Enamus inimesi ei pääse. Minge sisse kitsast väravast; sest avar on värav ja lai on tee, mis viib hukatusse, ja palju on neid, kes sealt sisse lähevad. Ja kitsas on värav ja ahtake on tee, mis viib ellu, ja pisut on neid, kes selle leiavad (144 000 hinge?)

Hoiduge valeprohveteist, kes tulevad teie juurde lammaste riideis, aga seestpidi on nad kiskjad hundid. Nende viljast te tunnete nad. Ega viinamarju nopita kibuvitstest või viigimarju ohakatest? Nõnda siis nende viljast te tunnete nad ära. Ja igaüks, kes neid minu sõnu kuuleb, aga ei tee nende järgi, on võrreldav jõleda mehega, kes oma koja ehitas liivale.

Enamus inimesi on elusast peast surnud.  "Issand, luba mind enne minna ja matta oma isa." Aga Jeesus ütles temale: "Järgi mind ja lase surnuid oma surnud matta!"

Ära mõtle kurja oma südames, ära räägi taga! Ja vaata, mõned kirjatundjaist ütlesid isekeskis: "See pilkab Jumalat." Aga kui Jeesus nende mõtteid nägi, ütles ta: "Mispärast te mõtlete kurja oma südames? Sest mis on kergem öelda: su patud antakse sulle andeks, või öelda: tõuse üles ja kõnni? Aga et te teaksite, et Inimese Pojal on meelevald maa peal anda patud andeks, siis ta ütleb halvatule: tõuse üles, võta oma voodi ja mine koju!" Ja see tõusis üles ja läks koju.

Arst ei vaja terveid. Ja kui ta lauas istus tema kojas, vaata, siis tuli palju tölnereid ja patuseid ning istusid lauas ühes Jeesuse ja ta jüngritega. Seda nähes ütlesid variserid ta jüngritele: "Mispärast teie õpetaja sööb ühes tölnerite ja patustega!" Aga kui tema seda kuulis, ütles ta: "Arsti ei vaja terved, vaid haiged. Ent minge ja õppige, mis see on: ma tahan halastust ja mitte ohvrit. Sest ma pole tulnud kutsuma õigeid, vaid patuseid!"

Meid on saadetud huntide kätte (vaata maailma enda ümber), aga teie olge siis arukad nagu maod ja vagurad nagu tuvid!

Südamelt puhaste mõte ei tule alati nende seest. Sest teie ei ole need, kes kõnelevad, vaid see on teie Isa Vaim, kes kõneleb teie sees.

Jää endale kindlaks! Jumala ja Jeesuse nime pärast saate te kõikide vihaalusteks; aga kes jääb püsima otsani, see päästetakse. (Paistab, et see aeg ei ole veel käes).

Õigetega ei juhtu ka kõige hullemas olukorras mitte kui midagi. Eks kaks varblast müüda veeringu eest? Ent ükski neist ei lange maha ilma teie Isata. Aga teie juuksekarvadki on kõik ära loetud. Ärge siis kartke; teie olete kallihinnalisemad kui palju varblasi!

Karm valik ja selle tasu

Ärge arvake, et ma olen tulnud tooma rahu maa peale; ma ei ole tulnud tooma rahu, vaid mõõka! Sest ma olen tulnud ajama inimest riidu tema isaga ja tütart tema emaga ja miniat tema ämmaga; ja inimese vaenlasiks saavad ta omad kodakondsed. (Vat see on huvitav koht kirjatükis. Maailma looja on just nimelt meelega kujundanud praeguse maailma kurjaks, andes selle kurjusele valitseda. Miks ta seda on teinud? On kaudseid vihjeid, et varemalt on ta proovinud teha igasuguseid maailmu, aga nendest ei saanud asja. Kõige hullem olevat olnud läbini hea maailm, kus inimesed muutusid kõige rutem kõige vastikumateks olevusteks üldse. Sarnane katse on tehtud ka rottidega, mis kinnitab seda väidet).

Kes oma elu leiab, kaotab selle, ja kes oma elu kaotab minu pärast, leiab selle.

Kes prohveti vastu võtab ta prohvetinime tõttu, saab prohveti palga; ja kes õige vastu võtab õige inimese nime tõttu, see saab õige inimese palga.

Me oleme oma inimloomuse tõttu kõik patused, kuid, kes lõpuni vastu peab on väga suur. Ei ole naistest sündinute seast tõusnud suuremat kui Ristija Johannes, aga väiksem taevariigis on suurem temast! (Mida iganes see nüüd siis ka ei tähenda. Kui meie (minu) arengutase pole õigel tasemel, siis me (ma) ei saa lõpuni aru, mida öelda on tahetud).

Nii nagu saatan ja tema käsilased (teesklejad, pugejad, silmakirjatsejad, valetajad ülbed jne) ründavad maad ja selle inimesi nii rünnatakse ka taevast. Ent Ristija Johannese päevist siiamaani rünnatakse taevariiki ja kes seda ründavad, kisuvad ta endile. (Siin on jälle vastupidi paar rida ülal öelduga, kus Jumal ise olevat maailma kurjusele valitseda andnud. Palju on segast ja arusaamatut, kuid siin võib olla mitu aga. Esitekes, nagu juba mainitud, ma ise pole piisaval arengutasemel, et hoomata kogu tervikpilti. Teiseks, tõlkes on midagi kaduma läinud ja kolmandaks, kirja on tahtlikult muudetud ja moonutatud.) Ja kõik prohvetid ja käsuõpetus on ennustanud Johanneseni, ja kui te tahate seda tõeks võtta: tema on Eelija, kes pidi tulema. Kellel kõrvad on, see kuulgu! (Ristia Joannesse päiwist siit sadik käiakse wäggise taewarigi peäle, ja kes wäggise peäle käiwad, kiskwad seddaennese pole. Ja keik need prohwetid ja käsk on ennekulutanud Joannessest sadik. Ja kui teie tahhate wastowotta, temma on Elias, kes piddi tullema.)

Hoiatus inimestele. Kõik, kes loevad piiblit ja Jeesuse õpetusi või käivad kirikus. Te olete Jumalast teadlikud ja te ei saa seda ignoreerida ja seega vastutate. Ja sina, Kapernaum, kas sa ei olnud ülendatud taevani? Kuni põrguni sa langed alla! Sest kui Soodomas oleksid sündinud need vägevad teod, mis on sündinud sinus, seisaks see veel tänapäeval!

Kõik riigid hävivad. Iga kuningriik, mis on isekeskis riius, hävib; ja ükski linn või koda, mis on isekeskis riius, ei jää püsima.

Ära sa kunagi pilka Püha Vaimu. Iga patt ja jumalapilge antakse inimestele andeks; aga Püha Vaimu pilget ei anta inimestele andeks. Ja kes iganes räägib sõna Inimese Poja vastu, sellele antakse see andeks, aga kes iganes midagi räägib Püha Vaimu vastu, sellele ei anta seda andeks ei selles maailmas ega tulevases.

Sisetunde järgi te tunnete näete inimestest läbi. Te rästikute sigitis, kuidas te võite rääkida head, kui te olete kurjad? Sellest, mida süda on täis, sellest räägib suu.

Puuduliku puhastuse hädaoht ja inimeste aina kurjemaks minek.

Kui rüve vaim on inimesest väljunud, käib ta kuivi paiku mööda ja otsib hingamist, aga ei leia. Siis ta ütleb: ma lähen tagasi oma kotta, kust ma väljusin! Ja kui ta tuleb, leiab ta selle tühja olevat, pühitud ja ehitud. Siis ta läheb ja võtab enesega kaasa teist seitse vaimu, kes on temast kurjemad; ja kui nad sisse tulevad, elavad nad seal. Ja selle inimese viimne lugu läheb pahemaks kui esimene. Nõnda käib ka selle kurja sugupõlve käsi."

Miks inimesed ei saa piiblist aru? Kes ka sellest lihtsustatud tekstist siin aru ei saa, kuid tahab saada, see võtku ennast ruttu kokku kuni on veel aega. Teile on antud mõista taevariigi saladusi, neile aga ei ole antud. Sellepärast ma räägin neile tähendamissõnadega, et nad nähes ei näeks ja kuuldes ei kuuleks ega mõistaks!

Jeesus seletab tähendamissõna külvajast. Ärge minge kaasa tigedatega.

1.      Kui keegi kuningriigi sõna kuuleb ega saa aru, siis tuleb tige ja kisub ära selle, mis oli külvatud ta südamesse. Seda tähendab see, mis külvati tee äärde.

2.      Mis kaljuse maa peale külvati tähendab seda, kes sõna kuuleb ja võtab selle kohe rõõmuga vastu; temal aga ei ole juurt eneses, vaid ta on ainult üürikeseks: kui viletsus ning kiusatus tuleb sõna pärast, taganeb ta varsti.

3.      Aga mis ohakate sekka külvati, tähendab seda, kes küll sõna kuuleb, maailma mure ja rikkuse pettus aga lämmatab sõna ära ja see jääb viljatuks.

4.      Ent mis külvati hea maa peale, tähendab seda, kes sõna kuuleb ning saab sellest aru ja kannab ka vilja; ja mõni annab sada seemet, mõni kuuskümmend, mõni kolmkümmend!"

Mis sünnib maailma ajastu lõpul.

Põld on maailm; hea seeme on kuningriigi lapsed, lusted aga on tigeda lapsed.

Vaenlane, kes neid külvab, on kurat. Aga lõikus on maailma-ajastu lõpp; lõikajad on inglid.

Otsekui nüüd umbrohi kogutakse ja tulega ära põletatakse, nõnda peab ka sündima selle maailma-ajastu lõpul.

Inimese Poeg läkitab oma inglid ja nemad koguvad tema kuningriigist kõik pahandused ja kõik need, kes teevad, mis on käsu vastu, ja heidavad nad tuleahju; seal on ulumine ja hammaste kiristamine.

Nõnda sünnib maailma-ajastu lõpul: inglid väljuvad ja eraldavad kurjad õigete hulgast

Iga taim, mida mu taevane Isa pole istutanud, kistakse välja.

Halb süda rüvetab inimest. Eks te mõista, et kõik, mis suust sisse läheb, läheb kõhtu ja väljub eri paika. Aga mis suust väljub, see lähtub südamest ja see rüvetab inimese. Sest südamest lähtub kurje mõtteid, mõrvu, abielurikkumisi, hoorust, vargusi, valetunnistusi, jumalapilget. Need on, mis rüvetavad inimese; kuid pesemata kätega söömine ei rüveta inimest.

Siin peaks küsima seda, et kas on siis mõtet üldse püüelda hinge päästmisele? Sest kes iganes oma hinge tahab päästa, see kaotab selle; aga kes oma hinge kaotab minu pärast, see leiab selle.

Teatud „pühad“ sünnivad mitmeid kordi, sest nii on vaja. Juhendavad ja suunavad. Ja jüngrid küsisid temalt ning ütlesid: "Miks siis kirjatundjad ütlevad, et Eelija peab tulema enne?" Tema kostis ja ütles: "Eelija tuleb küll enne ja seab kõik korda. Aga ma ütlen teile, et Eelija on juba tulnud ja nad ei ole teda ära tundnud, vaid on temale teinud, mida nad tahtsid. Nõnda peab ka Inimese Poeg kannatama nende poolt!" 13 Siis jüngrid said aru, et ta neile rääkis Ristijast Johannesest.

Kes usub, see saab teha imesid. "Issand, halasta mu poja peale, sest ta on kuutõbine ja suures vaevas; sagedasti langeb ta tulle ja sagedasti vette. Ja ma tõin ta sinu jüngrite juurde, kuid nad ei suutnud teda terveks teha!" Aga Jeesus kostis ning ütles: "Oh sina uskmatu ja pöörane tõug! Kui kaua pean ma olema teie juures? Kui kaua pean ma teiega kannatama? Tooge ta siia mu juurde!" Ja Jeesus sõitles teda, ja kuri vaim väljus temast, ja poiss sai terveks samast tunnist. Siis tulid jüngrid Jeesuse juurde isepäinis ja küsisid: "Miks meie ei võinud teda välja ajada?" Aga tema ütles neile: "Teie nõdra usu pärast. Sest tõesti ma ütlen teile, kui teil oleks usk nagu sinepiivake, siis te võiksite öelda sellele mäele: siirdu siit sinna! Ja ta siirduks sinna, ja miski ei oleks teile võimatu.

Hädad ja pahandused „peavad“ tulema, ilma nendeta ei saa. Häda maailmale pahanduste pärast! Sest pahandused peavad tulema, kuid häda sellele inimesele, kelle läbi pahandus tuleb!

Süüdlase kohtlemisest

Aga kui su vend eksib sinu vastu, siis mine ja noomi teda nelja silma all. Kui ta sind kuulab, siis sa oled oma venna võitnud. Aga kui ta sind ei kuula, siis võta enesega veel üks või kaks, et iga asi kinnitataks kahe või kolme tunnistaja sõnaga. Aga kui ta neid ei kuula, siis ütle kogudusele; aga kui ta kogudustki ei kuula, siis ta olgu sinu meelest nagu pagan ja tölner.

Peab olema vähemalt kaks või kolm ühel nõul olijat (kas ühest siis ei piisa?), siis on Jumal nendega. Taas ütlen ma tõesti teile, et kui kaks teie seast ühel nõul on maa peal mingi asja pärast, mida nad iganes paluvad, siis see saab neile minu Isalt, kes on taevas. Sest kus kaks või kolm koos on minu nimel, seal olen mina nende keskel."

Kui suur on sinu tõeline usk?

Sa ei tohi tappa

sa ei tohi abielu rikkuda

sa ei tohi varastada

sa ei tohi valet tunnistada

sa pead oma isa ja ema austama

ja armasta oma ligimest nagu iseennast!" Noor mees ütles temale: "Seda kõike ma olen pidanud. Mis puudub mul veel?" Jeesus ütles talle: "Kui tahad olla täiuslik, siis mine müü oma varandus ja anna vaestele, siis on sul varandus taevas, ja tule ning järgi mind!" Noor mees aga keeras selja ja läks nördinult minema. (Kas on mõni, kes on valmis seda tegema? Selle kohta on üks hea Eesti film olemas, millest kuskil eelnevalt olen kirjutanud).

Rikkad ei saa taevasse…tegelikult ei saa ükski inimene, kui tal pole Jumala tuge. Hõlpsam on kaamelil minna läbi nõelasilma kui rikkal pääseda Jumala riiki!" Kui jüngrid seda kuulsid, hämmastusid nad väga ning ütlesid: "Kes siis võib õndsaks saada?" Aga Jeesus vaatas neile otsa ja ütles neile: "Inimestel on see võimatu, kuid Jumalal on kõik võimalik!"

Jumal ei ole mitte surnute, vaid on elavate Jumal!"

Kaks kõige tähtsamat käsku üldse!

Armasta Issandat, oma Jumalat, kõigest oma südamest ja kõigest oma hingest ja kõigest oma meelest. See on suur ja esimene käsk.

Aga teine on selle sarnane: armasta oma ligimest nagu iseennast. (Kui sa usud maailma tehislikkust ja austad looja kätetööd, ja oled hea teiste inimeste vastu, siis muud tarkust ja õpetusi sul ei olegi vaja teada. Sulle antakse siis kõik ja veel palju pealegi).

Neis kahes käsus on kogu käsuõpetus ja prohvetid koos!"

Tundke ära, kes on teie ümber ja mis toimub maailmas.

Kõike nüüd, mis nad iganes teile ütlevad, seda tehke ja pidage, aga nende tegude järgi ärge tehke, sest nad ütlevad küll, aga ei tee; nad seovad kokku raskeid ja ränki koormaid ja panevad neid inimeste õlgadele, aga ise nad ei taha sõrmegagi neid liigutada. Kõik oma teod nad teevad selleks, et inimesed neid näeksid; sest nad teevad oma palvekaukad laiad ja oma rüüde tupsud suured. Nad armastavad ülemat paika lauas võõruspidudel ja esimesi istmeid kogudusekodades. Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, et te sööte ära leskede hooned ja loete silmakirjaks pikki palveid! Sellepärast te langete seda raskema kohtu alla. Nõnda olete ka teie küll väljastpoolt näha õiged inimeste ees, kuid seestpoolt te olete täis salalikku meelt ja ülekohut. Te maod, te rästikute sigitis, kuidas te põgenete põrgu hukatuse eest?

On ainult üks Isa. Ja ärge te kutsuge kedagi maa peal oma isaks, sest üks on teie Isa, kes on taevas. (Ärge kunagi peale oma lihase isa ja looja kutsuge isaks. Mis teevad aga usklikud, kes pastoreid isadeks kutsuvad? Nii palju siis taipamisest). Ja ärge te laske ka endid kutsuda juhatajaks, sest üks on teie juhataja - Kristus! Aga kes on ülem teie seast, see olgu teie teenija. Sest kes ennast ise ülendab, seda alandatakse, ja kes ennast ise alandab, seda ülendatakse.

Tulevased õnnetused ja hädad (Tulevikus toimuvad sündmused. Vaadake märke).

Katsuge, et keegi teid ei eksita! (Siin on tarkust ja ainult tark saab massimeedia ajastul läbi näha eksitusest).

Aga te saate kuulda sõdadest ja sõnumeid sõjast; katsuge, et te ei ehmuks! Sest see peab sündima, aga ots ei ole veel käes. (No vot, sõdasid ei olegi võimalik ära hoida).

Sest rahvas tõuseb rahva vastu ja kuningriik kuningriigi vastu, ja nälga ja maavärisemisi on paiguti. (Pange neid märke tähele, kuid see on kõigest alles algus).

Aga see kõik on sünnivalude hakatus!

Siis antakse teid viletsusse ja teid tapetakse ja te olete kõigi rahvaste all minu nime pärast. (Tuleb suur inimeste tagakiusamine, kes ei tunnista tõelist maailma arhitekti).

Ja siis taganevad paljud ja annavad üksteist ära ja vihkavad üksteist. (Ka see aeg tuleb. Valmista ennast selle vastu. Kui tugev sa oma vaimult oled? Mõtle sellele teemale).

Ja palju valeprohveteid tõuseb, ja need eksitavad paljusid.

Ja et ülekohus läheb väga võimsaks, jaheneb paljude armastus.

Aga kes otsani vastu peab, see pääseb!

Ja seda kuningriigi evangeeliumi peab kuulutatama kogu maailmas tunnistuseks kõigile rahvaile, ja siis tuleb ots (2032. aasta? kuskilt kaugest AM-jaama raadiost kuulsin, vist oli vene keelne, et oli vist aastaks 2032, siis on kõikides maailma keeltes piibel olemas või mõni evangeelium, ei mäleta. Samas, seda päeva ega tundi ei tea keegi, ainult Isa taevas).

Kui te siis näete pühas paigas seisvat hävituse koletist, millest on rääkinud prohvet Taaniel, - kes seda loeb, see pangu tähele - siis põgenegu need, kes on Juudamaal, mägedele; kes on katusel, ärgu tulgu maha midagi oma majast võtma; ja kes on väljal, ärgu mingu tagasi võtma oma kuube! Aga häda neile, kes on käima peal, ja neile, kes imetavad neil päevil! Ent paluge, et teie põgenemine ei juhtuks talvel ega hingamispäeval. Sest siis tuleb suur viletsus, mille sarnast ei ole olnud maailma algusest kuni praeguse ajani ega tulegi. Ja kui neid päevi ei lühendataks, ei pääseks mitte ükski liha; aga äravalitute pärast lühendatakse need päevad.

Kui siis keegi teile ütleb: vaata, siin on Kristus! või: vaata seal! ärge uskuge.

Sest valekristusi ja valeprohveteid tõuseb ja need teevad suuri tunnustähti ja imesid, et eksitada, kui võimalik, ka äravalituid.

Kui teile siis öeldakse: vaata, ta on kõrbes! ärge minge välja; vaata, ta on kambrites! ärge uskuge. Sest otsekui välk sähvab ida poolt ja paistab läände, nõnda peab olema Inimese Poja tulemine. Sest kus on raibe, sinna kogunevad kotkad

Ajastu lõpp

Aga varsti pärast nende päevade viletsust läheb päike pimedaks ja kuu ei anna oma valget, ja tähed langevad maha taevast ja taeva vägesid kõigutatakse. Ja siis ilmub Inimese Poja tunnustäht taevas, ja siis hakkavad kõik rahva suguvõsad maa peal halisema ja näevad Inimese Poja tulevat taeva pilvede peal suure väe ja auhiilgusega. Ja ta läkitab oma inglid suure pasunahäälega, ja nad koguvad kokku ta äravalitud neljast tuulest, ühest taeva otsast teise.

Vajadus valvsuseks

Ent viigipuust õppige võrdumit: kui ta oksad juba on pungas ja ajavad lehti, siis te tunnete, et suvi on ligi. Nõnda ka teie, kui te näete seda kõike, siis teadke, et see on ligi ukse ees. Tõesti ma ütlen teile, et selle põlve rahvas ei lõpe ära, enne kui see kõik sünnib! Taevas ja maa hävivad, aga minu sõnad ei hävi mitte! Aga sellest päevast ja tunnist ei tea ükski, ei inglidki taevas ega ka Poeg, muud kui Isa üksi. Sest nõnda nagu Noa päevad olid, nõnda peab olema Inimese Poja tulemine. Sest nõnda nagu inimesed olid neil päevil enne veeuputust: sõid ja jõid, võtsid naisi ja läksid mehele selle päevani, mil Noa läks laeva, ega saanud aru, enne kui tuli veeuputus ja võttis nad puha ära; nõnda on ka Inimese Poja tulemine. Siis on kaks põllul: üks võetakse vastu ja teine jäetakse maha. Kaks naist on jahvatamas veskil: üks võetakse vastu ja teine jäetakse maha. Siis valvake, sest te ei tea, mil päeval teie Issand tuleb! Aga seda teadke, et kui peremees teaks, mil öövahi-ajal varas tuleb, küll ta siis valvaks ega laseks oma majasse sisse murda. Sellepärast olge teiegi valmis, sest Inimese Poeg tuleb tunnil, mil te ei arva!

 

01 oktoober 2024

Švejk

Vaieldamatult on tegemist minu ühe lemmik teosega. Švejk on ilmakuulus tegelane ja karakter, olgugi, et ta oli paberitega idioot. Temast on vähegi endast lugupidav rahvas oma keeles raamatu välja andnud, tehtud loendamatu hulk lavastusi, filme ja isegi multikaid. ERR arhiivis on Tõnu Aav Šveigi karakterit väga hästi ära tabanud, temast on olemas kaheosaline kuuldemäng Eesti keeles jne. Hakkasin mõtlema, et kas meil on praegu näitlejat, kes Šveigi osa välja kannaks? Võibolla on, kuid pigem kahtlen. Kui vaadata Eesti vanu filme "uues kuues", siis need on kehvad. Aga kui siiski meil oleks selline näitleja, kes veaks Švejki karakteri välja, siis võiks teha Švejkist nii filmi kui teatrit. Saalid oleksid paksult rahvast täis, aga kui näitleja ebaõnnestub, siis oleks see järjekordne film mõttetute filmide nimekirjas. Kuid miks see teema on oluline? Ma juhtusin juhuslikult lugema mitmel korral Šveigist vanadest ajalehtedest artikleid. Veel enne, kui artiklitele komistasin, käis mul uitmõte läbi, et peaksin uuesti Šveigi läbi lugema. Minu puhul pole õnneks probleem, lugeda näiteks viite raamatut paralleelselt, aga Šveigi puhul on point hoopis muus. Ma kunagi pidasin seda raamatut üheks paremaks ajaviiteks, mis viib mu I MS sündmuste keeristesse ja nendesse kohtadesse, kus tavainimesel tavaliselt asja pole, nagu hullumaja, vangimaja, kohtumaja, sõjaväli jne. Taolise raamatu lugemine ja hästi tehtud teatritüki või filmi vaatamine viib inimese sellest raalsusest täiesti teise reaalsusesse. Sama fenomen on ka minu jaoks seriaalil "Tuvikesed" (Married with children). Ma arvan, et mingi pool aastat tagasi, kui Šveigist uuesti mõtlesin, siis tabasin ära tema tõelise olemuse. Kuigi see mees oli paberitega idioot, kulges tema elu väga ladusalt. Ta tuli läbi kõigest olukordadest ja pääses ka surmast ainult tänu oma suhtumisele, ehk tänu sellele, kes ta oli. Meie, "normaalsed" inimesed oleksime neis paljudes olukordades kindlasti teistmoodi käitunud ja seetõttu oleks võinud meie saatus ka oluliselt teisiti kujuneda. Kas mõni normaalne inimene kirjutaks alla oma surmaotsusele? Ega vist. Švejk tegi aga taolisi rumalaid asju rõõmuga, sest vali kord peab olema. Švejk on nii haruldane mees, et temasuguseid mehi on igas riigis võibolla ainult üks eksemplar, kui sedagi. Tavaliselt on inimtüüpe, kui ma ei eksi, siis vaevalt paarkümmend. Eks me kõik oleme näinud mingeid meeme internetis, kus mingi inimene teeb mingit sigadust, mida me ise ei teeks ja sinna alla on kirjutatud, et igas kollektiivis on vähemalt üks selline. Tihtipeale järele mõeldes, ongi just sedasi, aga Švejk on haruldus. Teda ei võetud isegi taevasse vastu, sest tema sealolek kukutaks ka taeva. Šveigi kohta on palju arvamusi. Seda on vist isegi teinekord sopakirjanduseks tahetud pidada, oli vist taoline termin, aga tegelikult on tegu meistriteosega. Aga mis ma siin ikka pikalt lobisen (kirjutan), panen siia ühe parima kokkuvõtte, mis ma asja kohta olen lugenud ja ka fakti, et Šveiki karakter oli tõepoolest kunagi olemas ja on jätkuvalt, kui sa ta vaid üles leiad. Mina leidsin Švejgi ajateenistuses olles, aastal 1998, aga siis ma veel ei teadnud seda. Kahjuks me ei saanud koos kaua teenida, sest ta toimetati kohe pärast reameheks saamist hullumajja.

Šveik jumala juurde!

Vahva sõdur Šveiki viimane seiklus.

Kel on õnn Prahasse sõita, see võibolla kohtab ses kauges linnas vaikset, kulunud riietes meest, kes lihtsameelse naeratusega alandlikult tutvustab: „Mu nimi on Josef Šveik. Uskuge teda, sest muidu esitab ta alandlikult teile oma paberid, kus on pitsat all, kus piinlikult tõendatud, et Josef Šveik on ametlik idioot.

Ta on tõepoolest Šveik; tema, täielik idioot, koerakaupmees ja vahva sõdur kõik ühes isikus. Veel enam: keegi ei tunne elu nii kohutava hulga näidete kaudu, keegi ei oska nii meisterlikult püüda koeri, neid pügada, puhastada, värvida, saba ja kõrvu lõigata ja hiilgavalt maha müüa. 

Kui teil on aega, siis võib ta teile avameelselt jutustada asjust, mis näivad kuuluvat mustkunsti valdkonda ja metafüüsikasse. 

Kuidas inimesele, kes tungivalt papagoid vajab ja muust, kõige vähem mõnest vastikust koeranässist kuuldagi ei taha, kuidas sellele selge mõistusega inimesele papagoi asemel siiski närust pimedat dogit sokutada. Ainult Šveik, ametlik idioot, teab saladust, kuidas karjakoera moondada dogiks ja dogit müüa papagoi pähe. 

Kogu elu on Šveigil lõigatud näideteks. Keegi ei tea, kust algavad Šveiki näited ja kuhu nad lõpevad. Näib, nad on sama alguseta ja lõputa nagu ta kõne. 

Eks ole - ta räägib, kui teda kästakse ja räägib, kui ei kästa. Palutakse teda tungivalt vaikida, siis teatab ta alandlikult, et vaikib ja räägib edasi. Ta teatab alandlikult, et on rahul isegi siis, kui asi puudutab teda isiklikult koerte, kõrvalopsude, napsi, naiste, ülespoomise, vangi- või hullumaja näol.

Šveik on rahul kõikjal ja kõigega. Keegi pole kuulnud teda vihastavat, mis tuleb närveerimisest. Antaks talle kõrvalops, siis naeratab ta alandlikult ja jutustab mõne juurdekuuluva loo. Puudub ainult, et ta pööraks ette löömata pale, nagu õpetas Kristus, ja paluks ka seda lüüa. 

Tal on hää omadus tunda ennast kõikjal kodus, isegi vaenlase juures; õieti ei olegi tal vaenlasi peale nende, kelle vastu ta ametlikult võitleb.

Aga kui teda vangina oleks kästud võidelda austerlaste vastu, siis ta oleks sõdinud alandlikult. Kui ei võitle ühel poolel, siis peab võitlema teisel poolel. Nimelt selle poolt, kes käsib. Ülemus on ülemus ja sõdur ei tohi mõelda.

Granaadid ega kuulid, nälg ega janu, täid ega rotid ei suuda kõigutada vahva sõdur Šveiki tasakaalu. Odüsseuse laev oli sagedasti kardetavamas tasakaalus kui Šveiki rahu ja totrus, millega ta purjetas läbi ilmasõja. 

Kui kuulid vilistavad nagu kuldnokad ja sääseparvena sõdivad ümber pea, kui kõik kaotavad pea — ühed ajutiselt, teised jäädavalt — siis ei pane Šveik seda millekski. Sõda on sõda. Kui kuul läheb läbi südame, siis on surm. Mis on siin närveerida? Meil Budějovices laskis jne., jne., jne.

Et Šveik oma totruses kuuli ees ei „musta ega valget" tunne, siis oli tal ainuke võimalus olla - kangelane. Ta tegi jumaliku õnnega asju, mis teistele, kes kartsid vihisevaid kuule, näisid kangelastegudena. Ja muidugi, ta oli ju kangelane, tema, vahva sõdur Šveik. 

Ta oli tahtmatu kangelane, sest ta oli kõigega rahul. Kui mõisteti ta surma, siis küsis ta alandlikult, mis kella ajal hukkamine toimub — et ta hooletult magades mitte poomisele hiljaks ei jääks. Jumal hoidku teda, Šveiki, sellise lohakuse eest!

Määrati ta 91. rügementi, siis polnud keegi rohkem rahul, kui tema; määrati ta kaheks nädalaks kartseri, siis oli ta tänulik, sest seal meeldis talle ütlemata; saadeti ta hullumajja, siis oli ta õnnelik.

Üldse - ta kas sööb, laulab või räägib. Ühte neist teeb ta tingimata. Ainult äärmisel juhusel ta vaikib, aga asendab selle otsekohe magamisega. Magada on siis hea, kui ei ole kellegagi rääkida, sest magades ei ole tarvis mõtelda. Ja milleks mõtelda, kui ei ole kedagi, kellele rääkida!

Ta mõtles alati hästi, aga ümbrus, kus ta head kavatses, juhtis tema kavad rappa. 

Kuidas võis olla tema süüdi kõiges selles õnnetusteseerias, mille ilmaletooja öeldi olevat Šveik, truu teenija ja sõnakuulelik sõdur? Kuigi mõeldi temast halba paremal ja vasakul aga tema, Josef Šveik, üheksakümneesimesest rügemendist, teadis oma lihtsameelsuses asju ja juhtumeid, milliseid harilikud inimesed nägid ainult paar korda aastas ja sedagi unes.

Me ei tea, oli see vahva sõdur Šveiki isiklik omadus või tema siia maisesse ilma tooja tšehhi kirjaniku Hašeki leiutis, see omapärane autoriteedisära, mis ümbritses tema rumaluse oreooli.

Võibolla tuli lihtsameelsusest, et ta kõneles paratamatuid tõsiasju. Tõed lasevad endid püüda suure lihtsameelsusega või ülikeerulise filosoofiaga. Kõige suuremad tõed on kõige lihtsamad.

Me ei taha otsida vahva sõdur Šveigi maist isikut. Võibolla on ta viiekümne protsendi ulatuses olnud kuskil Praha kõrtsis ja võlunud Jaroslav Hašekit oma loomepäevade lihtsameelsuse ja kummalise huumoriga. Võibolla ei meeldigi meile seikluste üldine paradoksaalne totrus, mis moodustab Šveigi õhkkonna. Isegi see ei pruugi olla see, et Šveigi juhtumised on lihtne seiklusromaan, mis ei vaja sellist luksust nagu on kompositsioon. 

On tunda, et siin on armutult liialdatud kõigi arvel, ajuti on rumalat nalja tehtud. Ometi jäävad sellised etteheited varju nende tõdede taha, mis suurtes kontuurides läbi paistavad Hašeki huumorist.

Šveik annab põhjust naermiseks, aga ühtlasi piitsutab. See on naer hingetuseni, mille lunastame pisaratega, kui mõtleme järele.

Hašek tõendab eessõnas, et võime kohata Šveiki kuskil Praha tänaval. Ometi on sama lihtsameelne Šveik minetanud Praha piirid ja hakanud eurooplaseks. "Šveigi seiklused" on ilmunud kõigis kultuurkeeltes. Aga nad pole leppinud mitte üksi ilmumisega, millise luksusega lepib enamik raamatuid, vaid Švejk on ka populaarsuseks saanud. Šveik on võitnud kõigi poolehoiu, välja arvatud need, kes on Hašeki vaenlased.

„Šveik" on viidud isegi lavale; ka „Vanemuises" oleme näinud vahvat aga totrat tšehhi sõdurit. Sama alandlik Šveik, kellel ei tulnud meeldegi teha oma seiklusi selleks, et hiljem nendega kogu maailma naerma panna sõja vastu. Aga kui peab olema nii, siis on vahva sõdur Šveik sellega nõus. Kord peab olema! 

„Šveigi seiklusi" on paljude poolt lava jaoks ümber töötatud. Tähelepandavam on Maks Brodi ja Hans Reimanni ümbertöötlus saksa keeles. Läinud hooajal mängiti seda kuulsas ja kõmukuulsas Berliini Piscator-teatris.

Lavastaja Ervin Piscator, sama leidlik ja edukas kui kuulus prof. Reinhardt, andis kirjanikele nõu kirjutada ka „lava-Šveigi" epiloog. See Šveigi tee jumala juurde näidati filmi ja kõneleva kombinatsiooni abil, millist tarvitab oma lavastuste jaoks Piscator. Šveiki mängis võrratu Pallenberg (Vanemuises tavaliselt Ratassepp). 

Viimases pildis näeme vaenlase valvejõuku, kes Šveigi laulu saatel liinilt eemale marsib. Kesk jõuku langeb plahvatav granaat. Järgnevas filmis on näha Šveiki taevasse tõusu. Teel seltsib temaga vabatahtlik Marek. Mõlemal on tiivad.

Taeva ukse ees peab korda ingel-valvur. Ilmuvad kaks inglise sõdurit. 

Ingel-valvur: Kes on sääl? Seista? Esimene sõdur (inglise k.): Langenud Gallipolis. 

Teine sõdur (inglise k): Nälga surnud Süürias.

Üks prantsuse sõdur, ilmudes, (prants. k.): Verduni juures õhku lennanud (näitab ärarebitud jalga).

Ingel-valvur: Oodata! Ritta seista! Sees on täis kui sardiinikarbis. 

Saksa sõdur: Uppunud U-(allvee)-paadis. 

Itaalia sõdur (itaalia k.): Pea otsast ära lastud Isonzos (näitab pead), 

Vene sõdur: Käsi ja kops kaotatud Galiitsias (näitab ära rebitud kätt).

Ingel: Kõigil oodata!

Saksa s.: Hea tugeva kopsu omandasid sõber.

Inglis: Spordikopsu!

Prants. s. Itaallasele: Kahju su ilusast klassikalisest peast!

Saksa s. prantslasele: Kahju su heast jalast!

Prants.: Nous etions lous tres stupides — me olime kõik, kuidas öeldakse, lausa lollpead.

Ingel: Rahu! Mitte trügida!

Sõdurite hulgas, kes lakkamatult juurde voolavad, on näha Šveiki ja Marekit. Vahetpidamata kostab kauge kahurimürin.

Šveik: Kus oleme? Kenakesti kaua kestis see. On muidugi jälle mõni arestimaja või mõni kohtujaoskond.

Marek: Näib nagu pisut teistmoodi välja siin.

Šveik: Kohus on kohus. Eest lähevad mõistlikud inimesed sisse, aga taga nähakse, et need on läbi ja läbi kaabakad. Ma tunnen juba kohtuid, mille ukse ees vahipost seisab.

Marek: Aga Šveik, vaata korraks seda valvurit. Tiivad on tal. Ja meie ise... (Mõlemad kobavad endid).

Šveik: Tõsi, nagu haned! Aga see ei tee midagi. Ma arvan, see võib tulla sellest, et me oleme surnud.

Marek (vihaselt): Nad on meid siiski tabanud! Närud! Ja ma olin parajasti nii ilusasti eemale jooksmas.

Šveik: Ära tee väljagi kangelassurmast, Marek. Kui meid poleks olnud, oleksid teised olnud. Paar tuhat peavad päevas kindlasti langema. Muidu pole see mingi õige sõda ja ei panda mitte kooli lugemiseraamatussegi. Kord peab olema!

Marek: Ma s...n sõja peale!

Ühe kindrali auto järele pääsevad Marek ja Šveik, tänu ta ettevõtlikkusele, taevasse. Marss läbi taeva. Viimaks kõige ülema väejuhataja ees, kes räägib läbi megafoni. Kõuemürin.

Pärast pikemat ülekuulamist otsustab väejuhataja: „Marek on hää, aus ateist, ta võib siia jääda. Šveik välja. Tagasi maa peale. Ta peab edasi elama, igavesti elama ja ei tohi iialgi enam siia ilmuda, muidu saadab ta hukatusse kogu taevariigi!"

Järgnevas filmis on Šveik jälle maa peal, tiibadeta. Topib piipu. Eesriie langeb. Ja tänapäeval võib veel Praha tänavail kohata kulunud riietes meest, kes isegi ei tea, mis ta tähendab suures ajaloos. (Sakala (1878-1940), nr. 127, 18 oktoober 1928).

Švejk on tõesti elanud.

Vahva sõdur Švejk on tõepoolest elanud! Selle on mitte vähem vahva Praha reporter Maximilian Huppert vastuvaidlematult kindlaks teinud. Švejk pole kirjanikule kiituseks või laituseks, pole Jaroslav Hašeki väljamõeldus, vaid ta istus omas lihalikus olemises all-linna „Karika" võõrastemajas ja jõi ikka veel ühe klaasikese. Ajakirjanik on üles otsinud „Karika" võõrastemaja viimase peremehe - võõrastemaja ise on vahepeal läinud hingusele ja ruumi andnud matskepoele ning teda usutelnud. Švejki tõeliseks nimeks oli Franta Svejc, ta oli enam või vähem aus kingsepp, kes päevast päeva külastas "Karikat". Kingsepatööga tegi ta ainult harva tegemist; selle asemel laulis ta teistele külalistele pilkelaule Austria politsei kohta või sahkerdas koertega. Ta elas peamiselt sissetulekutest, mis ta kasseeris „Karika" külastajatelt oma "ettekannete" eest. 

Švejk sündis 1875. aastal, saadeti Lõuna-Böömi väeteenistusse ning sai seal ühelt sõjaväearstilt vastu kõrvu ja visati toast välja, kuna ta oli franznapsi, mis talle anti välispidiseks tarvitamiseks, meelsamini sisse võtnud. Kui sõda lahti läks, tervitas Švejk seda vaimustusega. Juba sõja esimesil päivil arreteeriti „Karika" peremees ja Švejk, sest Praha politsei inspektor oli võõrastemajas pealt näinud, kuidas mõlemad keisri pildi, mis seni rippus seinal, maha võtsid, „et kärbsed teda enam ei reostaks." Hiljem saadeti Švejk tuleliinile, langes Venesse vangi ja on sest ajast jäänud kadunuks. (Nool (Tartu), nr. 8, 18 jaanuar 1930).

LÕPP