esmaspäev, detsember 20, 2021

Matrix: Kera lameda pinnaga

Paar lugu tahaksin teha või õigemini tõlkida mõningate mugandustega selliselt mehelt nagu KorbenDallas (varjunimi on võetud filmist "Viies element", osatäitjat kehastas B.Willis). Mees oli minu teada Stolenhistory looja. Eelmise aasta (2020) augustis kadus mees kui vits vette. Entusiastid taastasid stolenhistory lehte. Kui loogiliselt mõelda, siis on siin kaks varianti. Olin ise saidi lugeja ja ka kommenteerisin kuskil midagi. Panin tähele, et Korben Dallas tegi väga palju postitusi ja info, mida mees teadis ja uuris tundus mulle, et käis ühele mehele üle jõu, ehk siis tegu võis olla mingi riigi eriteenistuse poolt loodud lehega ja suleti, kuna täitis eesmärgi ja ei peetud enam vajalikuks, kuid seda ma hästi ei usu. Teine võimalus, mees (võibolla ka mingi isikute grupp?) oli üliandekas uurija ja "koristati" ära, sest avastas midagi ja hakkas inimestel silmi avama. Võib ka nii olla, et talle anti võimalus sait kinni panna ja distantseeruda sotsiaalmeediast. Igal juhul on asi kahtlane ja kui aega saan, siis katsun huvitavamad lood, mis tema sulest on ilmunud, välja otsida ja ära tõlkida. Nüüd ühe teema juurde, mille autoriks on KorbenDallas. 

Matrix: Kera lameda pinnaga

Ma kindlasti loodan, et me ei ela maatriks-arvutisimulatsiooni maailmas, kuid mõnikord tundub, et me siiski elame Matrixis. William Cowper (Inglise poeet ja hümni kirjutaja 18. sajand) ütles kord: Jumal liigub salapärastel viisidel. Mark Twain toetas seda arusaama, kuulutades, et tõde on kummalisem kui väljamõeldis. Arthur C. Clarke on öelnud, et igasugune piisavalt arenenud tehnoloogia on maagiast eristamatu. Muidugi, kes teab, milline meie ümbrus tegelikult välja näeb? Aga... ma kindlasti ei taha, et see oleks arvutiprogramm. 

Paabeli torn ja Ted Chiang 

Mõni aasta tagasi oli mul rõõm lugeda Ted Chiangi alternatiivse universumi lugu nimega Paabeli torn. Tol ajal pidasin seda meelelahutuseks ja mõnevõrra kiitsin autorit kastist välja mõtlemise eest. Nüüd arvan, et selles loos on palju enamat ja kui on olemas inimene, kes esitaks mõned küsimused meie valdkonna ülesehituse kohta, see inimene oleks Ted Chiang.


Paabeli torni kokkuvõte: Hillalum on Eelami kaevur, kes on kutsutud Paabeli torni, tohutu tellistest torni, mida on sajandeid pidevalt ehitatud. Tema ja ta kolleegid on palgatud Taevavõlvist läbi kaevama, et avastada Jahve loomingut. Hillalum üksi läbib turvaliselt Võlvi. Pärast ohtlikku rännakut üha ülespoole leiab ta, et on jõudnud tagasi pinnale, Paabeli tornist mitte väga kaugele, mitte taevasse, nagu lootis. Ted Chiangi elulugu ei paljasta, kust tema teadmised pärineda võiksid, kuid minu arvates on see lugu "roni üles, et välja tulla alt" lummavalt juhuslik, kuna tegemist on lihtsalt kokkusattumusega. Ja isegi kui see oli Tedi elav kujutlusvõime ja mitte midagi muud, pani see mind mõtlema poleemikale Lame vs kerakujuline maa.
Maa Minu arvates on naljakas see, et meie praegune heliotsentrilise maailma mudel on musternäidiseks. Kuidas saab see olla mudel? Mudel millest? Igatahes kõlab meie praeguse narratiiviga ühilduva maailma ja universumi seadistuse määratlus järgmiselt: Heliotsentrism on astronoomiline mudel, milles Maa ja planeedid tiirlevad ümber Päikese universumi keskmes. Niisiis, selle mudeli järgi on Maa kerakujuline või midagi sellist. Nad ütlevad, et teie kujutatud maakera näib olema reaalne asi. 



Lennukid, nagu me teame, lendavad ainult idast läände või läänest itta. Minu alloleval pildil peaksid numbrid 1 ja 2 hõivama samad ruudustiku koordinaadid või asuma täpselt samas kohas Maakeral. 1 ja 2 tähistavad sama asukohta Ja kuigi #1 ja #2 asuvad Maakeral samas kohas, siis #3 ja #4 mitte. Narratiivi kohaselt eraldab põhjapoolust ja lõunapoolust 12 440 miili. #3 ja #4 ei tähista sama asukohta. 


Siin on veel üks asi, mida peame nende lennukite kohta meeles pidama. NASA viiteväljaanne 1207 pealkirjaga Lineaarse õhusõiduki mudeli tuletamine ja määratlus (NASA Reference Publication 1207 titled Derivation and Definition of a Linear Aircraft Model) sisaldab järgmist: See aruanne tuletab ja määratleb lineariseeritud süsteemimaatriksite komplekti konstantse massiga jäiga õhusõiduki jaoks, mis lendab paigalseisvas atmosfääris tasase, mittepöörleva maa kohal (vaata alumist pilti).


Niisiis, kuidas saavad nad lennata lameda maa statsionaarses atmosfääris, mittepöörleva maa kohal ja samal ajal rääkides sfäärilise Maa kontseptsioonist? Siinkohal arvan, et Jumala programmeerija loodud arvutisimulatsioonil põhinev planeet võiks olla vastus. 

Matrix Ja nüüd, tere tulemast Maatriksisse või öelge tere Hüperboreale, sest minu hüpoteesi kohaselt oli admiral Richard E. Byrdil võimalus seda külastada. Mida ta täpselt oma intervjuus ütles? 


Ta ütles midagi sellist: Kuid kummalisel kombel on tänapäeval maailmas alles jäänud USA-ga sama suur ala, millel inimene pole kunagi näinud. Mis maast ta rääkis? Ma arvan, et ta võis rääkida Hyperboreast. Me kõik teame, et Hüperborea, kui see kunagi eksisteeris, asus põhjapooluse läheduses. 


Admiral aga pidas üsna selgelt silmas lõunapoolust ja... kaugemalegi. Nagu me teame, pole seal ametlikult avastamata "alasid". Meil on ainult Antarktika ise ja see on kõik. Admiral oli läinud lõunapooluse poole ja ta tuli välja... põhjapoolusel, sattudes hoopis teisele poole maailma. Teisisõnu, kui vaatame tavalist kaarti, jaguneks meie Hüperborea kaheks: Antarktika – pool Hüperboreast. Arctica – Hüperborea teine pool. See näeks välja umbes nagu allpool oleval kaardil.


Või midagi sellist nagu ühel vanemal kaardil... 


Seotud artikkel: Hüperborea – mis siis, kui see on endiselt olemas? Taeva pöörlemine
Väidetavalt on tavapärasel Lameda Maa mudelil probleem lõunapoolkeral vastupidises suunas pöörlevate tähtedega. Olen kuulnud, et sellele on seletus, aga ma ei tea seda seletust ennast. Kui me oleme osa teatud arvutisimulatsioonist, töötaks programm täpselt samamoodi kahe eelprogrammeeritud poolkeraga. On ütlematagi selge, et see seadistus toimiks ainult ühel tingimusel ja see on Matrixis. Jumal liigub salapärastel viisidel. Tõde on kummalisem kui väljamõeldis. Iga piisavalt arenenud tehnoloogia on maagiast eristamatu. 


Kui teie oleksite isik, kes peaks esitama ülaltoodud simulatsioonimaailma mugava "poliitiliselt korrektse" mudeli... millise mudeli valiksite? Kas võib juhtuda, et sfäärilise Maa mudel sunniti meile peale, kuna polnud paremat viisi tõe moonutamiseks, kasutades samal ajal olemasoleva simulatsiooni teatud seadusi? Näib, et selle toimimiseks peaksid põhjapooluse ja lõunapooluse piirkonnad olema keelatud. 


Lumi ja jää
Nii põhja- kui ka lõunapoolus on tuntud oma äärmiselt külma temperatuuri poolest. Soovitakse, et me arvaksime, et kõrguse ja muu "Pulli kaka" tõttu on põhjapoolus palju soojem kui lõunapoolus. Muidugi ei saa me seda kuidagi kontrollida. Kas võib juhtuda, et nii põhja- kui lõunapoolus on jääga kaetud, kuna need on sama mandri kaks poolt... Hüperborea? 


LÕPP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar