kolmapäev, september 16, 2020

Kadunud hiiglased

Kas olid eelajaloolised inimesed 5 meetrit kõrged?


Alois Ferdinand Hrdlička

ehk Aleš Hrdlička (30.03.1869 - 5.09.1943), oli Tšehhi antropoloog, kes elas Ameerika Ühendriikides pärast seda, kui tema perekond oli sinna kolinud 1881. aastal. Hrdlicka sündis ja elas Böömimaal Humpolecis (Tšehhis). Hiljem sai temast Washingtoni Smithsoniani instituudi antropoloogia osakonna direktor.



Ameerika teaduslikkudes ringkondades äratab rohket tähelepanu kuulsa Ameerika arheoloogi dr. Ales Hrdlicka uurimused. Doktor oli kuulus ja tema hüpoteesid olid vägevad, kuid nagu Wiki väidab, siis ta jäigi oma hüpoteesidega üksi. Dr. väidab, st Ameerikas enne Kolumbuse retke sinna mandrile, elasid mitte üksi indiaanlased, vaid terve rahvaste segu, ja nimelt hiinlasi, jaapanlasi, polüneeslasi jne. Hulk usukombeid ja kaljuseintesse raiutud joonistusi on selle oletuse tõenduseks. Aga veel üllatavam on Hrdlicka teine väide. Terve rida arheoloogilisi leide laseb aimata, et Ameerikas väga varajasel geoloogilisel ajajärgul, ajal, mil meie maal elutsesid veel eelajaloolised koletised, elasid ka juba ürginimesed. Hrdlicka juhib tähelepanu ühele kaljujoonistusele, mille umbes kahe aasta eest (1925ndal aastal) leidis üks Inglise ekspeditsioon Arizona põhjapoolsest osast. Õpetlased on küll vaielnud selle leiu algupärasuse vastu, kuid Hrdlicka ei kahtle selles, et Arizona joonistused on kaljuseina raiutud lugematute tuhandete aastate eest (võibolla hoopis sadade aastate eest?), kui veel hiiglased oma keresid lohistasid mööda meie maapinda. Üks neist joonistustest kujutab dinosaurust, kes toetub tagumistele jalgadele ja pikale vägevale sabale. Selle joonistuse olemasolule on ainult kaks seletust. Emb-kumb, kas sauruste (saurused võisid olla ka lohed ja muud geenmuundatud elukad, mida vanade gravüüride pealt võib näha) ajal oli Ameerikas juba inimesi, või oli ürginimese päevil Ameerikas juhuslikult veel säilinud mõni saurus.



Eelajalooline kunstnik tegi oma joonistuse arvatavasti algupärase mudeli järele. Hulk Arizonas tehtud leide tõendavad, et dinosaurus neis paikades oli kodus. Üks teine kaljujoonistus on veel huvitavam. Ka siin on eelajalooline kunstnik kujutanud dinosaurust, kes on tormamas inimese kallale. Kui oletada, et suurusesuhted sellel joonistusel on õiged, siis pidi see ürginimene olema viis meetrit pikk. 



„Nii fantastiline, kui see ka paistab," arvab dr. Hrdlicka, väärib see asjaolu ikkagi tähelepanu, sest ka üks kolmas joonistus kujutab inimest palju suuremana, kui seda on ajalooline inimene. Viimasel joonistusel on inimese kuju paigutatuid ühe mastodoni kõrvale. Ka selle eelajaloolise kunstiteose suurusesuhted õigustavad ebausutava hüpoteesi viie meetri kõrgusest inimestest." Kui Hrdlicka oletused on õiged, siis paiskab see ümber meie senised teadmised eelajaloosse aja inimsoo vanadusest ja suurusest. (Esmaspäev: piltidega nädalleht, nr. 16, 19 aprill 1927; Esmaspäev: piltidega nädalleht, nr. 37, 14 september 1931) 

LÕPP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar