esmaspäev, märts 11, 2019

Baalbek


Baalbek on linn Liibanonis Bekaa kubernerkonnas, mis asub Bekaa orus.




Baalbek kuulub 1984. aastast UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Baalbeki on mainitud Piiblis mitmeid kordi ja ka ebajumalat Baali. Baalbekis elasid piibli järgi hiiglased, kes ei käitunud jumala seaduste kohaselt ja kummardasid teisi jumalaid. Vaata ka lugu „Piibel jahiiglased.“




Baal


Baalbekis väljakaevamistel on leitud kiviplokke, mis kaaluvad 800 kuni 1700 tonni.

Jupiteri templi varemete sambad on 19 meetrit kõrged, need on umbes kuuekordse maja kõrgused.


Sama hoone varemete vundamendis on tõelisi megaliite. Üks neist, tahutud või valatud kividest, on upitatud kuidagi 7 meetri kõrgusele. Tegu on suurima tehislikult valmistatud kiviga maailmas, mida on kasutatud hoone ehitusel. Kivi pikkus on 21 meetrit, laiusega 4 meetrit ja kõrgusega 4 meetrit. Kivi kaal on umbes 1200 tonni, see on võrdne umbes 20 M1 Abrams tanki kaaluga. Cheopsi püramiidi plokid tunduvad nagu legoklotsid selle kivi taustal. Teadlased ütlevad, et see kivi transporditi „kuidagi“ sinna ühe kilomeetri kauguselt.



Kilomeeter eemal Jupiteri templist asub järgmine ime „Lõuna kivi,“ kaaluga 1050 tonni, mis otsapidi on maa sees ja asub 30 kraadise nurga all.

Stone of the South




Vaade Lõuna kivi piirkonnale



Seal piirkonnas viidi läbi kaevamised ja lõuna kivi alt kaevati osaliselt välja kivi, mille mass on 1650-1700 tonni. Seda kivi vist ei jõututki paika panna :) See kivi peaks siis olema suurim megaliit ehitusplokk maailmas.




Piirkonnas asub veel nn „Põhja kivi“ Stone of the North, kuid see pole nii tuntud, millest on juba keegi hakanud välja lõikama plokke. Pildil paremal on näha raudbetooni tükke. Kas need suured kivid valati või lõigati välja kaljust, seda peate ise otsustama. Ajaloolaste käest ei maksa küsida, neil on kõik selge ja lihtne, et kuidas neid kive saadi ja kuidas neid transporditi ja vinnati 9 meetri kõrgusele :)



Mõnede tarkade arvates saadi neid kive umbes nii (ajaloolased ka muide seletavad teinekord ilmvõimatuid asju umbes samamoodi nagu all pool piltidelt näha):

Kivid taoti välja kaljudest, kasutades pronkskirveid, kivikirveid ja pronksmeisleid. Lihv anti teiste tugevamate kividega üle nühkides.



Kivid tõugati, lükati, sikutati, nügiti paika. Kui vaja määriti alt poolt kivid rasvaga kokku, et parem minek oleks kõrbe liivas või kiviklibusel maastikul. Raskematel juhtudel pandi plokkide alla palgid ja nii sai ploki veeretada kasvõi mäkke.


Muidugi mõista see tegelikult ju nii olla ei saanud. Need plokid on lõigatud välja kasutades kõrgtehnoloogilisi saage. Lõike- ja lihvimisjäljed ja kumerused ei ole saavutatud käsitsi, kõik on kõrgtehnoloogiliste masinate töö.

LÕPP


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar