teisipäev, jaanuar 29, 2019

Ajaloo vaikivad tunnistajad

ERR on keelanud ilma loata nende materjali blogides ja muudes kohtades kasutada, on lubatud lisada link. Meie oma Eesti Rahvusringhääling, mis peaks kuuluma meile kõigile, ei luba nende kogutud andmeid kasutada mitte-ärilisel eesmärgil. Kas pole kummaline? Seal ju väga palju infot, mida jagada oleks.

Lisan allapoole mõned väljavõtteid erinevatest uudislugudest ja viiteid, kus arheloogid "ootamatult" satuvad "surnuaedade" või lihtsalt üksikute skelettide peale ja siis uurivad, mis moodi surnukeha "on maetud." Kuid mulle tundub, et kui oli katastroof, siis mingit matmist mingil perioodil ei olnudki. Surnukehad lihtsalt tulevadki kaevamistel välja väga ootamatutest kohtadest, kuna nad mattusidki katastroofi tagajärjel, kas ükiskult või kuhjadena koos. (nn katkuhauad? lahinguväljad?).

Rohkem ei kommenteeriks teemat. Jätkuvalt rõhutan, et ei pretendeeri absoluutsele tõele. Minu lood on muinasjutulised väljamõeldised.





Arheoloogid avastasid Tallinna kesklinnas 17. sajandi kalmistu
Võllamäe lähedalt leiti Rootsi garnisoni kalmistu.
Tihedalt täisehitatud piirkonna kohta väga üllatav leid.

Mõnes hauas oli lausa viis kadunukest.

Arheoloogid avastasid Tallinna kesklinnas Pärnu maanteel seni teadmata kalmistu, kuhu maeti inimesi tõenäoliselt 17. sajandil.


Arheoloog Martin Malve näitab hauda, kuhu on maetud viis inimest.
FOTO: Joakim Klementi

Edasi saab lugeda Postimehest Link

Surma külm hingus inimluudele ehitatud linnas

Tartu linnasüdames on aastasadade eest asunud kümmekond surnuaeda, mis võivad endast veel tänapäevalgi märku anda. Enamasti tähendab see, et ehituse käigus satutakse peale vanadele inimluudele.

Jakobi mäe sünged saladused

Kaugete aegade tagant pärinevaid inimluid leitakse tavaliselt ehitamise käigus. Nii on teada, et ülikooli peahoone rajamise aegu 19. sajandi alguses tuli kunagiselt Püha Maarja surnuaialt välja 42 kahehobusekoormat inimluid 

Võllamägi jättis pika ninaga

Väga suurte ootustega asusid arheoloogid viie aasta eest kaevama Narva maantee lähedal paiknevat Võllamäeks kutsutavat kohta, kuid paraku ei andnud leiumaterjal kinnitust hüpoteesile, et kunagi võis sellel kohal tõepoolest asuda Tartu hukkamiskoht.
Edasi saab lugeda Postimehest Link

Ministeeriumi ukseesine on surnukehi täis

Tallinnas Tõnismäel, Hariduse ja Tõnismäe tänava vahel on püstitatud valge telk, mille varjus käivad arheoloogilised kaevamised. Maa seest tuleb välja üks luustik teise järel.


Tõnismäe kaevamisi juhib Tartu Ülikooli antropoloog Martin Malve.
FOTO: Sander Ilvest
Edasi saab lugeda Postimehest Link

Torutöödel Toomel tuli välja viis sajandit vana haud
Kohale kutsutud luustikuekspert Martin Malve hindas, et inimene oli matmise hetkel 10 - 15aastane laps. Surnu ei maetud kristliku kombe kohaselt, täpsustas ta. Kui võtta arvesse, et ühtegi eset surnule kaasa pandud ei ole ning ta on maetud külil, toimus matus ise pärast kiriku aktiivse kasutamise lõppu, ehk siis vahemikus 16. sajandi teine pool kuni 17. sajandi lõpp.
Edasi saab lugeda Postimehest Link

Ida-Virumaal leiti arvatav Rooma-aegne suur ohverdamispaik
Edasi saab lugeda Postimehest Link

Arheoloogiliste eeltööde käigus on Tallinna-Narva maantee Kukruse vana teelõigu alt seni leitud 17 muinasaja hauakohta, kuid matmisala võib olla suurem.
Edasi saab lugeda Postimehest Link

Valjala väljakaevamised on toonud päevavalgele 15 hauda 
Leitud luude all on niisugune orgaanika, mis näeb välja, nagu võiks see olla kasetoht. Talvari sõnul on huvitav ka see, et ühe mehe pikkuseks on suudetud tuvastada vähemalt 180 cm ning tollel mehel on olnud ka väga massiivsed luud. See tõestab veel kord saarlaste pikka kasvu. Link

Eile lõunaks olid arheoloogid leidnud Valjala kiriku eest viisteist 13. sajandi keskpaiga matust. 
Maetute hulgas on praeguseks tuvastatud neli naist, kaks last ja kolm meest, ülejäänute kohta ei osata veel midagi öelda.
Edasi saab lugeda Õhtulehest Link

Arheoloogilised väljakaevamised toimusid 2001. 2002. ja 2004. aastal. Leiti viiest ruumist koosneva hospidali keldrikorrus. Lisaks selle lähedal veel ühe hoone kaks keldriruumi. Hoonete kõrval asus suur surnuaed. Link

Vabaduse väljaku väljakaevamistel tuli päevavalgele Põhjasõja-aegne luustik
Edasi saab lugeda Postimehest Link

Neid linke võibki siia lisama jääda, kuid sel pole lihtsalt mõtet. Loodan, et mõte sai edasi antud.

LÕPP

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar