pühapäev, juuli 03, 2022

Olla tundmatu

"Ma võitlusest loobusin: las tuleb lõpp. Omaette olemine, üks eraldatud nurgake minu jaoks. Ma tahan, et isegi Jumal mind unustaks." Robert Browning "Paracelsus" (1835).

Televiisorist näitas ühte ulmefilmi tulevikuühiskonnast, kus täielikult puudus privaatsus. Filmi nimi on "Anon" (Tundmatu). 

Filmi sisu on lühidalt järgmine. Tulevikuühiskonnas pole mittemingisugust privaatsust mitte kellelgi, sest kõikide inimeste/esemete andmed asuvad kuskil pilves. Iga tänaval jalutaja näeb andmeid inimese kohta, kes talle vastu kõnnib. Sama on ka loomade identifiteseerimel, esemete ära tundmisel jne. Helistamine teisele inimesele käis läbi mõtte, meenutad inimest ja helistad. Samuti sai teisele inimesele saata oma mälestusi. Kõik andmed, mis inimene nägi, oli talletatud pilves olevatesse failidesse ning failid olid katalogiseeritud. Kuid siiski olid olemas mõned inimesed, kes olid osanud anonüümseteks jääda ja sedasi osutasid raha eest teenuseid. Nad kustutasid ja asendasid inimeste poolt nähtut, mida teiste eest varjata sooviti. Pandi ka toime mõrvasid, häkkides teise inimese sisse, võttes üle nägemine ja vajadusel asendades nägemine suvalise pildiga. Nagu juba ette ütlesin, filmis sai sisse häkkida teise inimesse ja selleks ei kasutatud mingisuguseid tehnilisi vahendeid. Kõik info (vaata ülemist pilti) jooksis otse inimeste peas, silme ees. 

2022 Maailma Majandusfoorumil ütles Nokia direktor midagi sellist, et 6G on siin 2030. aastaks, kuid võrku ühendumine ei toimu enam tõenäoliselt läbi nutitelefoni.

Filmi arvustama ei hakka, kuid selle filmi alguses on üks üpriski suure kaaluga sõnum alternatiivajaloo uurimise seisukohalt võttes, kus on kasutatud Robert Browningu tsitaati aastast 1835. Sellised filmid ja selliste mõtete välja otsimine inimeste jaoks Hollywoodi filmides on vast selleks, et tõeotsijad ei kobaks täielikus pimeduses. Otsisin üles ka selle lehekülje sellest poeemide kogumist, kus nii öeldud on ja pean tunnistama, et see sõnum on sinna teksti sedasi ära peidetud, et kui seda raamatut ühe hooga lugeda, siis selle jutu sees jääks see sõnum kindlasti tähelepanuta, aga Hollywoodis on see sealt üles leitud ja filmi alguses suurelt välja toodud. Film, justkui ise aga pakub välja võimaluse, kuhu meie maailm võib suunduda ja mis on selle tagajärjed. Alternatiivajaloo uurimisel ei leia just palju informatsiooni, et kuidas ja mis võis kõik teisiti ajaloos olla. Kui proovida kujutada aastat 1835 või aega mil Paracelsius elas, ette nii, nagu seda peavoolu ajalugu kirjeldab, siis võiks küsida, et miks tunti sel ammusel ajal puudust privaatsusest? Aga kui kujutada endale ette, et tol ajal oldi tehnoloogiliselt väga kõrgel tasemel nagu selles filmis näidati, siis selle ühiskonna kokkukukkumise tagajärjel ei jäänud ka alles praktiliselt mingisuguseid tehnoloogilisi seadeldisi, mis võiks ära lahendada tehnoloogiliste arheoloogiliste leidude suhtelise olematuse kultuurikihis. Sellest kollapsist jäid siia maailma alles ainult antiikaja või siis hoopis Rooma kultuuri ehitised. Loo lõppu sobiks vast ütlus: "Kõik on juba olnud, ei ole midagi uut siin päikese all."

LÕPP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar